PREVARA NA ZAGREBAČKOJ TRŽNICI / Mladić posumnjao pa otkrio lažni med jednog OPG-a: Ali, lako je mogao ostati bez 5000 kuna

Image
Foto: Profimedia

'Nakon toliko godina što sam gledao razne prijevare i patvorenja meda, tako sam se naljutio da sam rekao - ako ih izgubim, izgubim', rekao je mladić

29.1.2022.
9:14
Profimedia
VOYO logo

Na jednoj zagrebačkoj tržnici otkriven je lažni bagremov med, a sumnju na prevaru Državnom inspektoratu prijavio je David Pikutić, piše Dnevnik.hr.

"Posumnjao sam tako što u godini koja je poznata po tome da se bagrem smrznuo, odjednom se pojavljuje pčelar na placu koji ima bagremov med. Zatim sam po boji posumnjao, onda sam kupio jednu teglicu pa sam i po okusu posumnjao", ispričao je mladić za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Godinama sam gledao patvorenje meda'

Sumnju u lažni med prijavio je Inspektoratu, a uz prijavu je morao uplatiti 5000 kuna predujma. Naime, ako analiza pokaže da je podnositelj prijave u pravu, Državni inspektorat mu vraća taj novac. U suprotnom ne.

"Nakon toliko godina što sam gledao razne prijevare i patvorenja meda, tako sam se naljutio da sam rekao - ako ih izgubim, izgubim", rekao je mladić čija se sumnja na koncu pokazala opravdanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pikutić očekuje da njegova prijava potakne i druge na prijavljivanje.

Ostali med istog OPG-a je ispravan

A iz OPG-a čiji je med krivotvoren kažu da su taj bagremov med povukli iz prodaje, a predočili su i rezultate analiza s Agronomskog fakulteta koje pokazuju da ostale vrste njihovog meda zadovoljavaju uvjete. Prošle godine Državni inspektorat je na analizu poslao 30 uzoraka meda, a u deset slučajeva pokazalo se da med nije zadovoljavao uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pikutić kao dobar poznavatelj meda kaže kako je sve teže prepoznati pravi med.

"Pravi med će se kristalizirati i neće imati miris ni okus po biljci od koje potječe", kazao je za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo