Mladić iz Hrvatske o kojem su pisali i svjetski mediji napravio je podvig koji ga je obilježio za cijeli život

Mario Čurkov, mladić iz Kaštel Novog, drugi je časnik na brodu Ocean Drover.

20.1.2015.
14:19
VOYO logo

O njegovom podvigu pisali su i strani mediji primjerice Australian News. Nakon cijele istrage slučaja napokon su pušteni u javnost detalji o kojima su rijetki znali.

Tog jutra, dok se brod spremao za ukrcaj u australskoj luci, kada je požar na brodu već zahvatio veliki dio kabina, čuo je poziv u pomoć člana posade koji je nakon noćne smjene taman zaspao kada su ga velika toplina i dim počeli gušiti u snu. U pokušaju bijega iz kabine pao je u nesvijest na hodniku. Pokušavajući s jedne strane doći do njega, Maria je spriječila velika vatra, ali ipak nije odustajao. Krenuo je na drugu stranu. Tamo ga je dočekalo nešto neočekivano. Nije vidio ništa pred sobom. Količina dima oko njega nije mu bila olakotna okolnost, no nije odustajao. Spustio se na pod, i kroz stravu i užas, puzeći se provlačio dok nije napipao palog kolegu, digao se i noseći unesrećenog kormilara projurio kroz hodnik, kojeg je vatra progutala u sljedećih nekoliko trenutaka. Kada je izašao na sigurno iz svog aparata za disanje mu je upuhivao zrak pod tlakom kako bi ga vratio među žive. Kada je napokon stariji Filipinac počeo disati svojim plućima, preuzela ga je hitna služba koja ga je na promatranju i liječenju držala tjedan dana od događaja zbog opeklina unutrašnjih organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma kakav heroj, kakav protokol...

Slijedila je istraga o slučaju u kojoj su Maria pitali puno toga, pa čak i tupasta pitanja, ali Mario o tome sada već sa smiješkom komentira. Zanimalo ih je između ostalog da li je slijedio protokol i kako je to jedan Hrvat pomogao Filipincu, što su i sami iz istrage kasnije povukli kao pitanje, na što Mario u svom stilu odgovara:

"Ma kakav heroj, kakav protokol, dok bih ispunjavao formulare, ili čekao da treći časnik djeluje, čovjek bi već bio pečen, a na brodu smo svi obitelj, i Filipinac i Hrvat je čovjek, spasio bi i on mene u nekom drugačijem slučaju. Uostalom, bar iskustva s požarima imam.", napisala je Ivana Tadin, sestra Maria Čurkova za Dalmacija News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosna sestra

"U konačnici, nešto od mene bratu. 'Iako će, znam, vrijeme progutati i ovu i brojne druge novinske reportaže o tebi i da će druga, nova slova ugušiti ovu hrpu natipkanih riječi na portalima i papirima, neka tebe sreća prati na daljnjim putovanjima, u napredovanju na brodu, na fakultetu, da položiš više tu matematiku i svemu što ti život u budućnosti nanese na put. Budi mi puno najhrabriji. Tvoj ponosni Sis.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo