MLADI LIJEČNIK IZ KANADE PRESELIO U JEDNO OD NAJIZOLIRANIJIH MJESTA HRVATSKE: / 'Nije ovdje tako loše kako se priča'

Image
Foto: izvor: Facebook

O zdravlju mnogih mještana Čabra i Prezida u Gorskom kotaru već skoro godinu dana brine - Kanađanin.

18.12.2016.
11:03
izvor: Facebook
VOYO logo

Liječnik opće prakse Daniel Šimac, 30-godišnjak je koji rođen i odrastao u Kanadi, a iz koje je, nošen ljubavlju prema domovini svojih roditelja, došao u Hrvatsku, završio Medicinski fakultet i zaposlio se u Čabru, piše Novi list.

Studij započeo u Torontu, a završio u Rijeci

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća, njegov otac podrijetlom iz Bribira i majka Slavonka otišli su u Kanadu gdje počinju raditi, a 9. travnja 1986. godine rodio im se Daniel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živjeli smo u gradiću Paris u pokrajini Ontario gdje sam završio osnovnu i srednju školu te krenuo na studij medicine u Toronto. Hrvatsku moji roditelji nikada nisu zaboravili i kod njih je, a to su prenijeli i na mene, stalno gorjela želja za povratkom, a životna sudbina dovela je do toga da sam se prvi vratio – ja! Naime, nakon što sam u Kanadi krenuo na medicinski fakultet, odlučio sam medicinu završiti u Hrvatskoj, točnije u Rijeci. Iako sam zahvaljujući redovnim posjetima Hrvatskoj tijekom školskih praznika razumio jezik, prve godine hrvatski mi je bio prilično velika prepreka, ali sam uz puno truda i rada sve uspio završiti po planu", ispričao je Daniel za Novi list.

Image
DOŠAO I OSTAO: /

Zašto mi je život u Hrvatskoj bolji nego u Kanadi?

Image
DOŠAO I OSTAO: /

Zašto mi je život u Hrvatskoj bolji nego u Kanadi?

U Čabar došao na nagovor djevojke

A u Čabru, jednom od najizoliranijih dijelova Hrvatske, završio je zahvaljujući svojoj djevojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najzaslužnija je moja djevojka, magistra biokemije koja je trenutačno voditeljica labaratorija u Delnicama, a živimo zajedno u Čabru. Naime, po završetku fakulteta i stažiranja u Stubičkim Toplicama i Zaboku skrenula mi je pažnju na mogućnost zaposlenja u Čabru kamo nitko od liječnika nije želio ići."

Njemu je to bilo čudno jer smatra da treba iskoristiti svaku priliku za posao. Tako se i prijavio te bio primljen, a danas smatra da je donio dobru odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je zahtjevan, ali zahvalan

"Imam svoju ordinaciju i svoje pacijente, a uz rad u ordinaciji često sam na terenu i to je najbolja moguća škola za mladog liječnika. U ovih godinu dana direktnog rada na terenu naučio sam jako puno i stekao veliko iskustvo koje će mi sigurno puno pomoći u budućnosti. Posao je zahtjevan, ali baš zbog toga mogu puno naučiti", kaže dr. Šimac.

Velika je prednost takvog posla, kaže, što često mora donositi odluke i rješavati mnogo toga bez specijalista ili njihovog nalaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

"Nije tu sve tako loše kako mnogi govore"

Ne namjerava se vratiti u Kanadu, ali iz Čabra jednog dana planira otići.

"Ostat ću ovdje još neko vrijeme, ali dosta sam ambiciozan pa ću vjerojatno ovaj posao kasnije nastaviti u nekoj drugoj sredini pri čemu imam i ideje o otvaranju vlastite prakse. No, za sada su to sve planovi, a stvarnost je to da sam liječnik u Čabru i da mi je dobro, odlično radim, puno sam naučio i radim baš ono o čemu sam i sanjao. Povratak u Kanadu ne planiram. Zadovoljan sam ovdje i sretan u Hrvatskoj. Mnogi me pitaju i čude se da sam iz Kanade došao u Hrvatsku, ali moj je stav drugačiji, tim više što nema neke velike razlike između Hrvatske i ostalih susjednih europskih zemalja. Nije tu sve tako loše kako mnogi govore", zaključuje mladi doktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo