Mladi Hrvati žele studirati psihologiju i građevinu

Na Filozofski se prijavilo 7885 kandidata, a prima ih se 1117. Drugo mjesto zauzima Pravo – prijavilo ih se 5000, a mjesta ima za 990.

4.5.2010.
12:04
VOYO logo

Prema najnovijim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, i ove jeseni najveći broj budućih brucoša želi do indeksa društvenih fakulteta. Pokazale su to online prijave maturanata prema kojima je na prvom mjestu Filozofski fakultet u Zagrebu, za koji se već prijavilo 7885 kandidata, a mjesta ima za samo njih 1117.

Za Pravni fakultet u Zagrebu koji upisuje 990 brucoša, a zasad već ima više od pet tisuća prijavljenih kandidata. Na visokom trećem mjestu je zagrebački Učiteljski fakultet sa 5077 prijava, na četvrtom Fakultet političkih znanosti koji želi studirati 4728 brucoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek na petom mjestu je zagrebački Građevinski fakultet, jedini među prvih deset iz grupacije tehničkih fakulteta. Zasad sa 4263 prijavljena kandidata, piše Večernji list.

Zanimljivo je da je s liste najpoželjnijih fakulteta 'ispario' tradicionalno popularni zagrebački Ekonomski fakultet, ali zato su među najpoželjnijih 10 dva ekonomska fakulteta, i to onaj u Splitu i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na desetom mjestu po online prijavama je zagrebački Prometni fakultet čiji ugled, kako se čini, nisu previše uzdrmale brojne afere za koje se uz njega vežu.

Kada se pogleda popis najpoželjnijih studijskih programa, top lista je gotovo istovjetna onoj najpopularnijih fakulteta. Opet je Filozofski fakultet u Zagrebu na vrhu, točnije studij psihologije, na kojem se za jedno slobodno mjesto, prema prijavama, natječu čak 33 kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednu klupu studija građevine i politologije želi 21 kandidat, a po 19 ih se natječe za učiteljski i studij novinarstva. U deset najpopularnijih studijskih programa "upali" su i predškolski studij, medicinski, prometni, pravni i studij elektrotehnike i računarstva. I svi su na zagrebačkim fakultetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo