Političko pogodovanje? / Mladi HDZ-ovac ulazi u Nadzorni odbor splitske firme: 'Nitko ne zna čemu ona služi!'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Miranda Cikotic/PIXSELL

Spalatum DMC imala je troje zaposlenih s prosječnom plaćom od deset tisuća kuna

29.4.2019.
16:20
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Gradska tvrtka Spalatum DMC koja od svog osnivanja 2013. godine do danas nije potvrdila potrebu postojanja, danas je potvrdila ono za što je sve ove godine opozicija i optuživala, uhljebljivanje stranačkog kadra.

Naime, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je donio zaključak po kojem predlaže Skupštini Spalatum DMC–a opoziv Katarine Bešker iz Nadzornog odbora te imenovanje na isto mjesto dopredsjednika mladeži HDZ-a, Domagoja Bajića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, i Katarina Bešker je 2017. godine imenovana na to mjesto kao članica HDZ-a. Kako je gradonačelnik jedini član skupštine pretpostavlja se da će prijedlog gradonačelnika proći bez problema, jednoglasno.

Fiktivne gradske tvrtke

Ova tvrtka još jedna je u nizu fiktivnih gradskih firmi, poput Splitske obale za koju nitko ne zna čemu služi. Jedino što znamo je činjenica da im je prije godinu dana aktualna garnitura dala više od četiri milijuna kuna i isto toliko pozajmice zato što upravljaju plažom Žnjan, kojom bi uredno mogla upravljati i tvrtka Splitska obala koja je i registrirana za ovu namjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija broji tek troje zaposlenika s prosječnim plaćama od 10 tisuća kuna, a u pretprošloj godini de facto je odradila jedan jedini zadatak – organizaciju Adventskog sajma, i to uz veliku pomoć Turističke zajednice i gradskih službi.

Podsjetimo, ova tvrtka je osnovana u mandatu gradonačelnika Ive Baldasara, a kako je tada prezentirano vijećnicima, osnova posla joj je trebao biti destinacijski menadžment. U njoj su prema riječima tadašnjeg gradonačelnika trebali biti zaposleni profesionalci, a ne stranački kadrovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka nema nikakvu svrhu

Oporba je bila žestoka u prosvjedima protiv osnivanja te nove tvrtke, a šef HDZ-a Petar Škorić tada je prozivao gradsku vlast da uz Turističku zajednicu osniva tvrtku kojoj je jedina namjena uhljebljivanje. Izgleda da su u svom mandatu brzo promijenili mišljenje pa su u Nadzorni odbor postavili sve članove svoje mladeži i tu nisu vidjeli nikakvog problema.

Stranka Pametno često je isticala kako ova tvrtka nema nikakvu svrhu, te da od reklamnih površina na stupovima javne rasvjete godišnje uprihodi 900.000 kuna, a taj posao može bez problema obavljati i sam Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bave se i prijevozom sportskih klubova. Što to uopće znači kada nemaju svoje kombije, nego su opet posrednici. Tvrtka je na računu krajem prošle godine imala milijun kuna, što je zajedno sa 'Splitskom obalom', iznos od milijun eura! Znate li koliko udžbenika možemo za to kupiti, koliko asistenata u nastavi financirati? Imamo tu fantomsku tvrtku gdje je prosječna plaća oko 10.000 kuna, što je za današnje prilike puno i previše. Takve firme nam nisu potrebne", poručili su prije dvije godine iz stranke Pametno.

Isplatili si božićnice od 2500 kuna

Nakon toga ova tvrtka priredila je građanima još jedno iznenađenje kada su zaposlenici te tvrtke su odlučili isplatiti sebi božićnice od 2500 kuna, najviše u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi i zadnji put da su to učinili", poručio im je tada splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je ovu gradsku agenciju odabrao da bude provoditelj nabave za nove montažne objekte na Žnjanu. Vrijednost posla je devet milijuna kuna plus PDV, piše Splitski dnevnik.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo