MLADI HDZ-ovac RESSLER ODLUČUJE O EUROPSKOM PRORAČUNU: / Uime EPP-a pregovarat će o financijama EU u 2021. godini

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Karlo Ressler je uz Francuza Pierrea Larrouturoua imenovan izvjestiteljem o proračunu Eu za 2021.

29.1.2020.
14:54
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Europarlamentarac iz redova HDZ-a Karlo Ressler dobio je prvu važniju funkciju u Bruxellesu. On je, naime, postao izvjestitelj o proračunu Europske unije za 2021. godinu pod okriljem Europske pučke stranke. On će, uz francuskog zastupnika Pierrea Larrouturoua, pregovarati o proračunskim prioritetima i visini proračuna uime najveće političke opcije u Bruxellesu, doznaje N1.

Pregovori u kojima će Ressler sudjelovati odvijat će se paralelno s usvajanjem novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Posao je tim teži, što će to biti prvi proračun od izlaska Velike Britanije iz EU, kao jedne od najvećih uplatiteljica u zajedničku europsku blagajnu. Stoga je jedan od prioriteta pronalaženje odgovarajućeg načina za investiranje u nova područja i pokrivanje manjka nastalog britanskim izlaskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZ ČETIRI PRIORITETA, HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU DOBILO I NAJVAŽNIJU TEMU: /

Traženje kompromisa oko Višegodišnjeg financijskog okvira ključno za sve članice

Image
UZ ČETIRI PRIORITETA, HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU DOBILO I NAJVAŽNIJU TEMU: /

Traženje kompromisa oko Višegodišnjeg financijskog okvira ključno za sve članice

Više novca za studente

Hrvatska će za vrijeme predsjedanja Vijećem EU moći usmjeriti izradu proračuna. Ressler je naglasio kako je potrebno više novca za europski program razmjene studenata, ali i naglasio koji su prioriteti EU.

"Potrebni su novi programi, fondovi te instrumenti koji će odgovoriti na demografske, tehnološke, klimatske i gospodarske promjene kojima svjedočimo. Potrebe i izazovi s kojima se susreću mladi trebaju biti adekvatno adresirani u proračunu, kroz odgovarajuće iznose, ali i kroz konkretne mjere i programe. Potrebno je više sredstava za Erasmus+, kao jedan od najuspješnijih europskih programa. U trenutnom Višegodišnjem financijskom okviru ukupno je 14,7 milijardi eura bilo usmjereno na Erasmus+. Europski parlament zagovara utrostručenje tog iznosa u idućoj financijskoj perspektivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioriteti će biti dodatna potpora poduzetništvu, inovacijama i istraživanju, ali i povećanju sigurnosti te suočavanju s migracijama. Proračunom za sljedeću godinu moramo nastaviti modernizirati i graditi Europu nove generacije, ali istodobno i Europu koja ne zanemaruje svoje tradicionalne uspješne politike i smanjuje razlike između država članica“, rekao je Ressler.

Potpora državnim proračunima

Proračunom je za ovu godinu predviđeno 169 milijardi eura. Za razliku od državnih proračuna, europski je investicijski orijentiran te služi kao dodana vrijednost ili potpora državnim proračunima. Sedam posto proračuna odlazi na administraciju, a ostatak je raspoređen u europskim fondovima. Donošenje proračuna za 2021. očekuje se sredinom studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo