neugodno / Mještani Sukošana napali DHMZ-ovce zbog meteorološkog radara: 'Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Meteorolozi su stanovnicima pojasnili da je sve što smatraju da ih truje lako mjerljivo, a kad nisu uspjeli onda su im predložili da sami naruče stručnjake koji mjere radijaciju. Ni to nije urodilo plodom

17.4.2018.
11:07
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nekolicina mještana Sukošana napala je meteorologe DHMZ-a koji su im pokušavali pojasniti svrhu postavljanja meteorološkog radara u njihovu kraju, a cijela situacija izgledala je prilično ružno i bila je na rubu fizičkog obračuna, piše Dalmacija danas.

Članovi DHMZ-a u Sukošan su došli kako bi građanima pojasnili hvalevrijedan projekt METMONIC, u sklopu kojeg će se modernizirati meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. Cijeli projekt pokriven je EU fondovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je na vrijeme prekinuo skup", rekao je Ivan Toman, član Crometeo tima i autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic. 

"Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraka. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žalu da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i da povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene", prepričao je Toman za portal Dalmacija danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolozi su stanovnicima pojasnili da je sve lako mjerljivo, a kad nisu uspjeli onda su im predložili da sami naruče stručnjake koji mjere radijaciju. Ni to nije urodilo plodom, kao ni činjenica da ponegdje radari postoje čak i u gradovima. Pojasnili su da radar ne bi smjestili drugdje, jer im zbog riješenih imovinsko-pravnih odnosa odgovara zemljište, no mještane to nije zanimalo.

“‘Nećemo vam mi to dopustiti’, povikaše krkani kada su pale i nove neugodne verbalne prijetnje. U tom trenutku DHMZ je počeo spominjati i policijsku zaštitu, no tada je, uslijed uzavrele atmosfere, reagirao načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu”, završio je priču Toman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani Sukošanja o ovom će se pitanju najvjerojatnije u konačnici izjasniti na referendumu, piše Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo