MISTERIJ U DVORU NA UNI; U grobu u kojem je pokopao oca pronašao ostatke nepoznatog muškarca: / 'Nikome ovo ne želim...'

Image
Foto: Screenshot: Nova TV/Provjereno

Marko Dujmović tvrdi da tijelo pronađeno u njegovoj obiteljskoj grobnici prije 10 godina nije njegov otac, jer je nepoznati muškarac dvostruko krupniji od njega,

26.10.2019.
17:39
Screenshot: Nova TV/Provjereno
VOYO logo

Marko Dujmović iz Dvora na Uni godinama odbija potpisati dokument u kojem stoji da je DNK analiza potvrdila kako je pokojnik pronađen u njihovoj obiteljskoj grobnici njegov otac. Početak ove priče seže još u 1998. kada je otac preminuo, a zaplet dobiva deset godina kasnije, kada mu umire majka. Netom prije sprovoda, u grobu ih je dočekalo neugodno iznenađenje. Naime, naišli su na lijes u kojem je bio nepoznat muškarac.

"Sanduk su pronašli na 90 cm, a treba kopati barem do 140", rekao je Marko Dujmović, a njegov nećak Goran dodaje: "Nailazimo u sanduku u šatorskom vojnom krilu, koje je bilo jako napuhano… Vidimo da je nešto jako napuhano. Mi smo čak sumnjali da su tu dva tijela. To je toliko bilo. Mi smo rekli tim ljudima da stave tanki sloj zemlje, da se sahrana odradi i onda će stric zvat policiju i dat će zahtjev za ekshumaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čarape i cipele

Ekshumirano tijelo bio je krupan čovjek od od gotovo dva metra i 120 do 130 kilograma, zamotan u šator, s debelim vunenim čarapama na nogama. Markov otac je, pak, bio mršav muškarac od pedesetak kilograma, a pokopan je u lijesu s kožnim cipelama. Postoje čak i fotografije sa sprovoda koje to potvrđuju. Marko i Goran već deset godina pokušava odgonetnuti tko je pokopan u grobu njihova oca i djeda.

"Ja se osjećam nikako. Nikome ovo ne želim. Ali ja želim samo pravdu. Ja sam napravljen budalom da ne znam gdje sam sahranio oca, gdje sam mamu, da su mjesta zamijenjena. E to kod Marka Dujmovića ne prolazi. Jer moj otac nije nestao. Umro je u kući Jove Zastavnikovića, u kojoj sam bio, i dovezen je na groblje i sahranjen", tvrdi Dujmović za Provjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će završiti na sudu

Kako pronađeno tijelo nije nalikovalo ocu, Marko je porekao da se radi o njemu. Nakon toga su bratu i njemu uzeti uzorci krvi kako bi se napravila DNK analiza, koja je pak utvrdila da se radi o njegovu ocu. Marko nije potpisao izjavu kojom potvrđuje nalaze DNK analize jer je siguran kako oca nije pokopao u šatorskom krilu i vunenim čarapama. Iz uprave za zatočene i nestale, koja je obavila ekshumaciju, poslali su odgovor u kojem potvrđuju Dujmovićeve riječi, ali ne sumnjaju u ispravnost DNK analize.

"Imajući u vidu da ovaj slučaj nije u djelokrugu rada Uprave za zatočene i nestale, ova će Uprava Povjerenstvu predložiti izuzimanje iz evidencije ekshumiranih posmrtnih ostataka te će o istome izvijestiti nadležni Županijski sud u Sisku", napisali iz Ministarstva branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našli i treće tijelo

Marku je ponuđeno da ekshumiraju i lijevu stranu grobnice, u koju je pokopao oca, na što je on pristao, ali i tu ga je dočekalo neugodno iznenađenje. Tvrdi da su mu sad pokazali treće tijelo, bez prepoznatljive odjeće i obuće u kojoj je njegov otac pokopan.

"Ekshumirano tijelo koje je bilo tu i pokazano tijelo 9.10.2019. godine, znate li kolika je razlika? Kao bicikl i kruzer na koji stane 2000 osoba. Gdje su cipele? Kaže on: 'Nema.' Nema cipela. Može li jedno lagano pitanje od Marka Dujmovića? Kaže on: 'Može.' Ajd' vi nađite tko je mom tati ukrao cipele, a ja ću potpisati da je ovo moj tata tri", uz dozu crnog humora Marko opisuje zaplet u svojoj priči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako mu crni humor pomaže u ovoj situaciji, a njegov nećak napominje kako mnogi i danas traže tijela nestalih, a oni se pitaju čije je ono pronađeno u njihovoj grobnici. U Hrvatskoj se trenutno traga za gotovo 1900 nestalih za vrijeme rata. Dujmovići ne vjeruju institucijama, već svojim očima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo