Mislite da ste pametniji od Šukera? Testirajte se!

Zanima vas koliko para dajete u koju državnu škrabicu i kako se to troši? Mislite da možete napraviti bolji proračun od ministra financija Ivana Šukera i promatrati što se događa s društvom?

19.11.2010.
12:37
VOYO logo

Novi projekt stranice vjetrenjaca.org će brzo ukalkulirati vašu plaću (ukoliko ju još uvijek imate) u stavke državnog proračuna 2011. godine - i u prihode i u rashode. Nažalost, samo virtualno, korisnici proračunskog kalkulatora moći će napraviti hitni rebalans po mišljenjima mnogih prenapregnutog budžeta.

"Aktivirat ćemo aplikaciju u nedjelju. Moći ćete ukucati iznos svoje plaće i onda točno vidjeti u kojoj stavci s koliko novca sudjelujete u prihodima i rashodima prema proračunu za 2011. godinu. A onda će ljudi moći povećavati i smanjivati doprinose u prihodima, a onda i smanjivati i povećavati rashode. Na primjer, možete najuriti dio državne uprave, smanjiti plaće policiji ili srednju plaću u lokalnoj upravi koja je oko 9.000 kuna, javnoj upravi gdje je 8.000 ili vojsci gdje je ona oko 12.000 kuna", ispričao nam je Marko Rakar, predsjednik udruge Vjetrenjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova udruga koja je osnovana za "svakog Don Quixotea" bori se za transparentnost javnih podataka i objavila je već vizualni prikaz državnog proračuna, vizualizaciju rasta vanjskoga duga i bazu podataka korisnika javnih sredstava Europske unije iz Hrvatske.

Tri ekonomista pomogla u stvaranju aplikacije

Svrha aplikacije proračunskog kalkulatora je kreirati vizualno jasan i edukativan sadržaj koji objašnjava prihode i rashode državnog proračuna, omogućiti korisnicima da na neposredan i interaktivan način sami izrade proračun, kreirati javno dostupan alat koji će koristiti medijima u njihovom istraživanju i iskoristiti web aplikaciju kao podlogu za istraživanje o tome kako građani vide državni proračun te njegove prihode i rashode. Projekt je koštao 70 tisuća kuna,a financiran je donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na aplikaciji je radilo i troje ekonomista, a radi se o prilično naprednoj matematici koja služi da se vidi što se događa s novcem kada vam ga uzme država. Kada ministarstvo financija piše samo milijarde, to je ljudima previše apstraktno", kaže Rakar.

Iako "ulični prosvjedi" ili "gubitak izbora" - stavke koje ponajviše zabrinjavaju Vladu što je Hrvatsku i dovelo do 15 milijardi kuna deficita - nisu ukalkulirani, ovim se projektom svaki Hrvat može pokazati kao hrabri, premda virtualni ministar financija spreman na bolne rezove i redistribuciju novca za ono što smatra da je stvarno potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201008200546006 arti-201009210473006 arti-201004060617006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo