Sudac Trgovačkog suda / Mislav Kolakušić za RTL Danas: 'Prijedlog zakona Lex Todorić je protuustavan'

'Sud nema nikakav utjecaj nego cijeli postupak i sve odluke donose se u Ministarstvu gospodarstva i vladi Republike Hrvatske', tvrdi Kolakušić

29.3.2017.
18:43
VOYO logo

Vlada u petak ide sa zakonom kolokvijalno nazvanim "Lex Todorić". Je li taj zakon protuustavan? Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, znan po obračunu s predstečajnim nagodbama smatra da je.

Zašto tvrdite da je zakon protuustavan?

Prijedlog zakona koji je objavljen u medijima je protuustavan po tri točke. Prvenstveno, ne štiti se dovoljno pravo vlasništva. Drugo, sud je ponovno stavljen u funkciju javnog bilježnika kao što je to bilo i u slučaju predstečajnih nagodbi. Dakle sud, po ovome kako je zakon napisan, nema nikakav utjecaj nego cijeli postupak i sve odluke donose se u Ministarstvu gospodarstva i vladi Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bi li onda upravljačka prava tijekom tog postupka u potpunosti pripala državi?

Pa u stvarnosti da. Izvanrednog povjerenika bira Vlada. Nadozrni odbor bira Ministarstvo gospodarstva. Vjerovnici imaju ulogu jednog vjerovničkog odbora, no oni nemaju nikakva odlučujuća prava. 

Može li se onda to tretirati kao kršenje ustavnih prava samog Todorića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutno. 

Tvrdite da je ovaj zakon potvrda da stečajni i predstečajni zakon nevaljaju. Jesu li ti zakoni iz vremena Linića zapravo doveli do druge privatizacija? Do čega su doveli?

Jesu svakako. Nakon Zakona o pretvorbi i privatizaciji 2000. godine najveći broj velikih hrvatskih tvrtki završio je u stečaju prema tom zakonu. One su, dakle, predane u vlasništvo novih osoba za iznimno male novce. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo