Miroslav Radman: Hrvati imaju kmetski mentalitet

'Imamo još uvijek vazalski, čak kmetski mentalitet.

8.11.2011.
14:32
VOYO logo

"Hrvatskoj treba terapija realnošću. Sve dok Hrvatska ne pristane na dijagnosticiranje svog stanja neće se izvući iz krize. A zajednički problem svih zemalja bivše Jugoslavije, a posebice Hrvatske jest neiskustvo sa slobodom. Imamo još uvijek vazalski, čak kmetski mentalitet. U odsutnosti gazde se samouništavamo, a najlakše podnosimo stranog gazdu", izjavio je znanstvenik Miroslav Radman.

'Ovdje se ne može razvijati znanost'

Govoreći o položaju Lijepe naše kad je znanost u pitanju, Radman kaže da je značaj naše zemlje puno manji no što je to bio 60-ih godina. Ističe da je Hrvatskoj potreban projekt obnove društva te povratak morala i pravila igre u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovakvoj se atmosferi općeg nepovjerenja u ljude ne može razvijati znanost. Ne prepoznajem danas svoju domovinu, nisam dobro adaptiran na tu naglu promjenu koju bih nazvao degradacijom kulture i kriterija. Netko bi morao biti odgovoran i pokušati uspostaviti nove akademske kriterije ", kazao je Radman u intervjuu za Nacional.

Na pitanje zašto on kao premijerkin savjetnik ne počne mijenjati ono što je potrebno, Radman je istakao kao je na toj funkciji ostao još od vremena Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Kosor ni razgovor, sa Sanaderom donacije

"Premijerka i ja se nikada nismo ni vidjeli, a kamoli održali ikakav konstruktivan sastanak i počeli raditi na promjenama. Razumijem da znanost još nije došla na red, a trebala bi jer bi mogla riješiti mnoge ekonomske probleme", kazao je Radman te dodao kako se Sanaderom viđao te da su znanstvenici zahvaljujući njemu imali jake donatore koji su podupirali njihove projekte.

"Na žalost, osim Sanadera nitko, pa ni iz Ministarstva znanosti, nikada nije pokazao više zanimanja. Zašto ne dođu vidjeti da samo petero zaposlenika omogućuje funkcioniranje cijelog sustava? Kompletni fiksni troškovi iznose 140 tisuća kuna mjesečno. Naši ukupni godišnji troškovi iznose osminu mjesečnog proračuna Hajduka!", kaže Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće u politiku

Osvrćući se na predstojeću predizbornu kampanju i napise da će se politički angažirati kod don Ivana Grubišića, hrvatski znanstvenik kaže da u politiku nikada neće. No, don Grubišića naziva "glavnom svijetlom točkom hrvatske politike, jer govori istinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo