MIRO BULJ BI, POPUT ŠKORE, POSLAO VOJSKU NA GRANICE: / 'Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara'

Image
Foto: Pixsell

Miro Bulj smatra da je potrebno čim prije uključiti vojsku u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu

6.11.2019.
20:46
Pixsell
VOYO logo

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku. Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

"Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice", istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKORO BI NA GRANICU POSLAO VOJSKU: /

'Problem treba riješiti u žarištu, a one druge opcije protiv migranata me ne vesele'

Image
ŠKORO BI NA GRANICU POSLAO VOJSKU: /

'Problem treba riješiti u žarištu, a one druge opcije protiv migranata me ne vesele'

Ministar kaže da vojska nema potrebe intervenirati

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

"Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati, što smo bezbroj puta dosad dokazali - bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba angažirati - ona će se u roku od nekoliko sati angažirati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja se zakon o služenju u vojsci

Predstavljajući izmjene Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge. Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava", rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo