GUINESSOVA KNJIGA REKORDA / Mirisni div iz Drave: Čakovčanec ima najveću bocu parfema na svijetu u počast starom zanatu

U Međimurskoj županiji smo pronašli čovjeka koji je u Guinessovoj knjizi rekorda zato što ima najveći parfem

11.5.2019.
11:30
VOYO logo

Najveća boca parfema na svijetu visoka je 191 centimetar, a miris koji je u njoj pune je dvije godine bio uronjen u rijeku Dravu. Ali ne miriše na mulj i riječnu ribu, nego na šafran i zlato.

Neobična je to priča o međimurskom parfemu Gold kojim je Dejan Levačić oborio Guinessov rekord za najveću bočicu parfema na svijetu, ali i odao počast starom zanatu ispiranja zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurskoj županiji smo pronašli čovjeka koji je u Guinessovoj knjizi rekorda zato što ima najveći parfem. Dejan Levačić iz Čakovca prvi je i jedini na svijetu napravio parfem od 616 litara i spremio ga u bocu visoku dva metra. A ako njegovo čudo želite kupiti, treba vam 10 milijuna kuna.

 ''Ono što je najbitnije, glavna nota parfema je šafran. I prati priču ispiranja zlata iz Donjeg Vidovca pa smo htjeli putem šafrana dočarati mirisa zlata'', objašnjava Levačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan je svojim mirsom zlata i šafrana ušao u Guinnessovu knjigu rekorda najvećom parfemskom bocom na svijetu. Ali nije bit parfema da bude u boci, nego da se i koristi: ''U svakom parfemu se nalazi 40 listića zlata, svi su 24 karatno zlato''.

Parfem Gold Levačić je držao uronjen u posebnim spremnicima, na točno određenoj dubini, u rijeci Dravi i čekao da sazrije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čim parfem duže stoji, on će biti kompaktniji i učvrstit će se. Nakon više od dvije godine, on je sazrio i neće se mijenjati.

I listići zlata u parfemu imaju svoju priču. I to onu koja ide daleko u povijest. Stoljećima se ispiralo zlato tu uz Dravu pa čak i po ovakvim vremenskim uvjetima, ali ovo je službeno prva godina da je ova profesija otišla u prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pričom o poslu koji umire nedavno smo se bavili prateći Dražena Teteca, jednog od posljednjih  podravskih lovaca na zlato, koji to radi iz hobija. Taj posao u Hrvatskoj više nitko ne radi profesionalno.

I baš u spomen i čast lovcima na zlato koji su obilježili ovaj kraj svojim mukotrpnim radom, napravljen je Gold - mirisni div. Bočica od 750 kuna već se prodaje kao luda, a s obzirom na to koja količina je napravljena - manjkati ga nikada neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo