Zavladaj pa dobro zamuti / Mrsić: 'Surova HDZ-ova izborna trgovina ugrožava socijalno najranjivije i mlade'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mrsić ocjenjuje da rebalans proračuna ne odaje pravu sliku stanja državnog proračuna

13.5.2020.
11:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

 Predsjednik Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić poručio je u srijedu da je HDZ-ova izborna trgovina surova jer u njoj prvi stradavaju socijalno najugroženiji, a ne usudi se dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine ni pokrenuti reforme javne uprave.

Image
gost rtl direkta /

Ostojić o otvorenim granicama: 'Očito će reklama za Hrvatsku biti - zemlja bez kontrole'

Image
gost rtl direkta /

Ostojić o otvorenim granicama: 'Očito će reklama za Hrvatsku biti - zemlja bez kontrole'

Osvrćući se na medijske natpise da je HDZ u rebalansu uzeo pola milijarde kuna osobama s invaliditetom, Mrsić je optužio ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da je sredstvima iz novčanih naknada obveznog kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom "namirio poslodavce isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne usudi se HDZ dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine, a kamoli potaknuti nužne reforme javne uprave jer bi time ugrozio svoju poziciju pred izbore. Zato uzima socijalno najranjivijima", kazao je Mrsić.

Ustvrdio je da bi se i Crkva složila s revidiranjem Vatikanskih ugovora jer su spremni pomoći u trenutku kada pandemija koronavirusa i velika ekonomska kriza potresaju cijelo čovječanstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić ocjenjuje da rebalans proračuna ne odaje pravu sliku stanja državnog proračuna, "a nije niti približno spreman na moguće crne scenarije koji nas očekuju od jeseni".

Umjesto da zaštite socijalno ugrožene, pomognu radnicima, ojačaju poslodavace potičući puls razvoja vladajući "helikopterskim razbacivanjem novaca poreznih obveznika razorno trguju koristeći staru 'zavadi pa vladaj i dobro zamuti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-u moramo stati na kraj ako mislimo da nam mladi i radno sposobni ostanu u Hrvatskoj. Suočit ćemo se s najvećim egzodusom naše djece koju ni povijest ne pamti. To ne smijemo dopustiti", zaključuje Mrsić.

Sladoljev: Aladrović spašava radna mjesta novcem za osobe s invaliditetom

Saborski zastupnik Marko Sladoljev (Most) prozvao je u srijedu ministra rada Josipa Aladrovića da je „odlučio staviti ruku u kesu koja se tiče osoba s invaliditetom“, odnosno radna mjesta spašavati novcem koji je bio namijenjen tim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Radi se o tome da Vlada želi zagrabiti u fond u koji su tvrtke godinama izdvajale“, rekao je Sladoljev na konferenciji za novinare zatraživši od Aladrovića jasan odgovor kome je namijenio taj novac, te zašto o tome nisu obavještene institucije, ni pravobraniteljica za OSI, ni matični saborski odbor.

Ranije je u sabornici rekao kako mu udruge OSI (osoba s invaliditetom) šalju poruke da im je Vlada uzela 500 milijuna iz fonda koji potiče profesionalnu rehabilitaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan portal objavio je kako je ministar Aladrović u ožujku uzeo 300 milijuna kuna iz fonda u koji se uplaćuje naknada za neispunjenje obveze kvotnog zapošljavanja OSI, a početkom svibnja još 150 milijuna kuna. Portal navodi da je novac, umjesto za OSI, preusmjeren u potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

Sladoljev se pita zašto Vlada, kojoj novac treba, nije zagrabila na državnoj administraciji, županijama, općinama koje nisu samoodržive, nego je odlučila posegnuti u džep najslabijih, a to su OSI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očigledno je da HDZ ne računa na to glasačko tijelo, ustvrdio je zastupnik, kojeg zanima i gdje će uzeti novac biti utrošen.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo