Radno ljeto za europske tužitelje / Ministrica Vučković za RTL.hr rekla koliko se puta srela s Tolušićem od odlaska. Ali, na neka pitanja – ništa

Image
Foto: Patrik Macek, Boris Ščitar/Pixsell/Večernji list

Bio joj je šef, pa ga je naslijedila. Pa smo u njenom mandatu objavili onaj mail o tome kako Tolušić preko svog čovjeka i dalje želi upravljati natječajima...

14.7.2022.
17:00
Patrik Macek, Boris Ščitar/Pixsell/Večernji list
VOYO logo

Dan nakon što su po bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića došli istražitelji PNUSKOK-a u pratnji interventnih policajaca kako bi ga odveli u Zagreb na Županijski sud gdje su mu potom odredili istražni zatvor, pitali smo sadašnju ministricu, njegovu nasljednicu, Mariju Vučković koliko se puta susrela s njom otkako je 17. srpnja 2019. prestao biti ministar.

Odgovor iz ministarstva stigao nam je brzo, već istog dana, pet sati poslije slanja upita. A u odgovoru je stajalo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uhićen bivši ministar /

Ministrica Vučković o Tolušiću: 'Javio se na četiri natječaja, dva su mu odbijena.' Govorila je i o pritiscima

Image
uhićen bivši ministar /

Ministrica Vučković o Tolušiću: 'Javio se na četiri natječaja, dva su mu odbijena.' Govorila je i o pritiscima

"Ministrica Vučković se, prema sjećanju, s gospodinom Tomislavom Tolušićem nakon prestanka njegovog mandata kao ministra 17. srpnja 2019. susrela četiri puta."

Nije to i jedino što smo pitali ministricu, ali prije nego što dođemo do tog dijela, podsjetimo; njihovi naknadni susreti spominjali su se istog dana kad je Tolušić uhićen zbog, da tako kažemo, "nejasnoća" o dva natječaja na koja se bivši ministar javio sa svojim vinarskim biznisom, većim dijelom iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mariju Vučković Tolušićev odlazak s mjesta ministra zatekao je na funkciji državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede, dakle u njegovom mandatu. Pet dana nakon njegovog odlaska, ona ga je naslijedila, pa je nakon vijesti o njegovom uhićenju prošlog tjedna novinarima bila najzanimljiviji sugovornik na temu Tolušića i dva sporna natječaja na koja se javio.

"Koliko sam primijetila, spominju se dva natječaja. U prvom je slučaju riječ o natječaju iz tzv. vinske omotnice na kojem je prihvaćen projekt financiranja vinarije, a u drugom slučaju radi se o natječaju za sadnju vinograda koji se financira iz programa ruralnog razvoja, ali tamo nije prošao", komentirala je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim trenucima još se nisu znali detalji onoga za što Europski ured javnog tužitelja, od kojega je krenula istraga, točno sumnjiči bivšeg ministra.

Naknadno se doznalo da je u natječaju na kojem je dobio 2,9 milijuna kuna za gradnju vinarije u svom OPG-u Terra Slavonia, sporno bilo to što, navodno, Tolušić ne može dokazati da je milijun kuna koliko je morao priložiti vlastitih sredstava u tom projektu, zakonitog porijekla. Za taj projekt Tolušić je dobio sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono za što nije uspio dobiti novac iz EU fondova slučaj je njegovih vinograda, za koje ga sumnjiče da su već bili zasađeni, da bi on krenuo čupati ih kad je već krenula procedura…

Uglavnom, o tom slučaju Potraga je krajem prošle godine objavila interni e-mail lokalnog službenika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Željka Ferenca, u kojem je on 23. kolovoza svojim kolegama napisao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani, gospodin Tolušić mi je rekao da se privremeno obustavi postupak prijave na mjeru, jer će novi elaborat s dopunama biti gotov za dva tjedna."

Nakon te objave Potrage ispalo je da se pokrenuo Ured europskog tužitelja. Ako vam je promaklo, Ferenc je onaj uhićeni kojega su fotoreporteri prošlog četvrtka snimili okruženog policajcima s lisičinama na rukama i odjevenog u tamnu majicu s velikim grbom RH na mjestu malo iznad srca. Tolušić je, pak, snimljen u svojoj majici s lubanjom i cvijećem, o kojoj se već ranije pisalo kao o njegovom modnom izdanju za krizne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se opet vraćamo na ministricu Vučković u čijem se mandatu što ga je naslijedila od svog bivšeg nadređenog, spominjalo da je on donio pravilnik o tome tko pod kojim uvjetima može dobivati potpore iz poljoprivrede, da bi se s njegovim dolaskom poklopilo da baš on po tom pravilniku traži i dobiva potpore.

Ako se prisjetimo onog e-maila Ferenca, već debelo u njenom mandatu, te znajući da je i Ferenc uhićen istog dana kad i Tolušić, bilo je sasvim logično da novinari ministricu Vučković pitali je li ona u svom mandatu iz smjera Tolušića doživjela/istrpjela kakve pritiske. Sve u kontekstu natječaja, naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da nakon donošenja odluke o odbijanju projekta iz natječaja, imala je u vidu onaj s navodno sađenim, pa čupanim vinogradima, nije imala nikakav kontakt s Tolušićem: "Mi svi možemo nešto osjetiti kao pritisak ili ne. Moje je, ako mi se učini da nešto nije pravilno, da kontaktiram službena tijela, počevši od onih u Ministarstvu poljoprivrede."

To znači da se najmanje poslije kolovoza prošle godine Vučković nije više niti vidjela niti čula s Tolušićem. To znači dalje i to da su se ona četiri susreta koja je spomenula u odgovoru, dogodila između 17. srpnja 2019. i kolovoza 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je zato, koliko se već ministrica može sjetiti kad i gdje, barem okvirno, su se ministrica i bivši ministar susretali. Za razliku od zbilja pohvalne susretljivosti i ažurnosti nakon prvog upita, na koji su nam odgovorili za samo nekoliko sati, na drugi novinarski upit odgovore nismo dobili niti već skoro tjedan dana od slanja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo