VUČKOVIĆ UMIRUJE / Ministrica s predstavnicima trgovačkih lanaca: 'Afrička svinjska kuga nije opasana za ljude, a meso se kontrolira'

Image
Foto: Milan Šabić/Pixsell

Meso iz Zone III posebno je označeno, a da je pravovremenim suzbijanjem epidemije očuvano hrvatsko svinjogojstvo. Posljednji slučaj zaraze zabilježen je 29. prosinca

12.1.2024.
12:14
Milan Šabić/Pixsell
VOYO logo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnicima Zdravkom Tušekom i Mladenom Pavićem te ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem sastala se s predstavnicima trgovačkih lanaca na temu plasmana svježeg svinjskog mesa iz Zone III na tržište.

Sastanak je održan u četvrtak te je posljedica epidemije afričke svinjske kuge. Hrvatska je u prosincu poduzela razne rigorozne mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije. Područja koja su bila pod tim rigoroznim mjerama svrstana su u takozvanu Zonu III koja je i dalje pod obveznim nadzorom i kontrolom. Zbog toga je moguće stavljanje na tržište mesa koje potječe iz te zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVUCI-POTEGNI /

Poljoprivrednici traže sastanak u Slavoniji. Vučković odlučno: 'Sastanak treba biti i bit će u Zagrebu'

Image
POVUCI-POTEGNI /

Poljoprivrednici traže sastanak u Slavoniji. Vučković odlučno: 'Sastanak treba biti i bit će u Zagrebu'

Meso iz Zone III posebno je označeno, a ministrica je naglasila da kupci mogu biti mirni jer afrička svinjska kuga nije opasna za ljude, a meso koje se stavlja na tržište prolazi sve kontrole te ne postoji nikakav rizik za zdravlje. Na sastanku su istaknuli da je pravovremenim suzbijanjem epidemije očuvano hrvatsko svinjogojstvo.

Iako afrička svinjska kuga nije opasna za ljude i druge životinje, ima ozbiljne socioekonomske posljedice te je jedno od glavnih pitanja zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 posto. Posljednji slučaj izbijanja na gospodarstvu u Hrvatskoj je zabilježen 29. studenog 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vučković za RTL Danas: 'Prosvjedi su legitimni, kolinje u zonama ograničenja je trenutno nezakonito'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo