'Budućnost ne mora biti tragična' / Ministrica Murganić o potresnom slučaju za RTL Danas: 'Mlade obitelji koje imaju poteškoća moraju pozvati u pomoć institucije'

U RTL-u Danas gostovala je osoba koja je među prvima saznala tko su roditelji ostavljene djevojčice

27.7.2017.
18:47
VOYO logo

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u RTL-u Danas je istaknula da je cilj ekonomski osnažiti mlade obitelji.

Što nam možete otkriti o slučaju ostavljene djevojčice, a što do sada nismo čuli?
Mislim da je sve poznato ono što javnost treba znati, prije svega socioekonomski uvjeti u kojima je obitelj živjela. Ono što je najvažnije je da je ovaj događaj ipak sretno završio, i za djevojčicu i za njezinog brata, koji je prevencijom smješten u ustanovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je njihova budućnost?
Ne mora biti tragična. Iskoristila bih priliku ponoviti mladim roditeljima i mladim obiteljima, koje imaju poteškoća, da se obrate institucijama i pozovu ih u pomoć u smislu da se njihova djeca privremeno smjeste u adekvatne životne uvjete. To ne znači da će ostati bez djece, nego će čak imati kvalitetniji kontakt s djecom, jer neće biti opterećeni svakodnevnim životnim nedaćama koje imaju.

Gdje su djed i baka, jesu li oni apelirali na policiju i otkrili cijeli slučaj?
Ne bih trebali žuriti s nikakvim odlukama. Ravnateljica Centra je rekla da će se procijeniti one mjere koje su za dobrodit djece. Stručni radnici sigurno neće procijeniti da treba doći do drastičnog odvajanja od roditelja, ali za sada djeca nemaju uvjete da budu s roditeljima, jer su roditelji pod istragom i ta obitelj nije bila sposobna i spremna brinuti o toj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je država kriva za ovaj slučaj?
Teško je reći, ovo su životne okolnosti. Život nosi svoje poteškoće. Ta obitelj je bila na neki način u sustavu socijalne skrbi, u smislu materijalnih prava. Kad spominjemo državu, nije uvijek samo država Centar za socijalnu skrb.

Najavili ste izmjene Obiteljskog zakona - kakve točno a da su vezane uz ovaj slučaj?
Mi smo u promjeni Obiteljskog zakona u smislu da ćemo dati jače obaveze i ulogu Obiteljskih centara. Upravo zbog savjetodavne, preventivne, edukacijske uloge koje su potrebne mladim parovima prije sklapanja braka, u tijeku bračnih razmirica, u tijeku razvoda i, najvažnije, u tijeku dogovaranja i povjeravanja roditeljske skrbi s ciljem da ih se nauči da razmišljaju o dobrobiti djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se povisiti naknade, koliko i ima li za to novaca?
Mislim da smo već povećanjima rodiljnih i roditeljskih naknada usmjerenima mladim obiteljima napravili dosta, ali izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi vodit ćemo računa da one naknade koje su usmjerene prema djetetu i ostvarene zbog djeteta ne ulaze u imovinske cenzuse. Dakle da naše mlade obitelji ekonomski budu jače. Svakako će to biti do 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo