Reagiralo i ministarstvo / Ministrica Murganić komentirala sporni prijedlog zakona: 'Informacije u medijima su većim dijelom netočne'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknula je kako Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona još nije gotov i da je u izradi

6.4.2018.
15:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ulazeći u zgradu HDZ-a, u kojoj je 15 sati počela sjednica Predsjedništva stranke, ministrica demografije Nada Murganić komentirala je Nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona kojim se propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki.

Istaknula je kako Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona još nije gotov, da je u izradi te da su informacije koje su se pojavile u medijima u većem dijelu netočne i pogrešno interpretirane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O najavljenom prijedlogu Obiteljskog zakona oglasilo se i Ministarstvo demografije koje je uputilo priopćenje:

"Držimo kako su objavljene informacije o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona nepotpune i velikim dijelom netočne. Međutim, naglašavamo kako se još uvijek radi na usuglašavanju Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a ova verzija nam nije poznata", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima, koji će biti dovršen do svibnja, a nakon toga će Ministarstvo Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputiti u javnu raspravu. Poručuju kako će tijekom rasprave zainteresirana javnost moći davati primjedbe i prijedloge, a potom još slijedi i rasprava u dva čitanja u Hrvatskome saboru.

Podsjetimo, nova verzija nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, koji je ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure, ali propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki. U zakonu se kaže kako roditelji imaju pravo izabrati za svoju djecu obrazovanje u skladu s vjerom i filozofijom koja im odgovara, a razvod braka, prema tom prijedlogu, ponovno bi se pokretao na sudu umjesto pred Centrom za socijalnu skrb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijdlogu Nacrta stoji i kako će se razvod roditelja maloljetne djece pokretati na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika - odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete, plaćat će roditelji.

Na nacrt Zakona oštro je reagirala oporba, pa su se tako na društvenim mrežama oglasili članovi SDP-a i GLAS-a, a SDP-a je održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da riječ o lošim rješenjima kojima se ide na štetu djece, pogoduje odvjetničkom lobiju i namiruju interesne skupine oko HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz oporbu, novom prijedlogu Obiteljskog zakona usprotivio se i HNS, koji je član vladajuće koalicije. Poručuju da je Hrvatska sekularna država te da se vjera uči u vjerskim zajednicama, a ne školama. HNS tvrdi da nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, ali ističe da se pitanje obrazovanja ne može definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja, kao i da se u školama isključivo trebaju učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Novi Obiteljski zakon ukida jednakost bračnih i izvanbračnih parova?

>>Oporba zaprijetila ministrici Murganić: 'Vidjet ćete što ćemo napraviti ako ovaj prijedlog pošaljete u proceduru'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Bauk o novom Obiteljskom zakonu: 'Spriječimo ovo nasilje nad obitelji'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo