MINISTRICA DIVJAK O 'PROVJETRAVANJU' U SUSTAVU ZNANOSTI: / 'Borit ćemo se protiv onih čije je ideje pregazilo vrijeme'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ono protiv čega se želimo boriti na nacionalnoj i europskoj razini je protiv različitih klubova, onog što se na engleskom u žargonu naziva "old men's club" (klub starih muškaraca),

4.2.2020.
11:31
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sastanka ministara zemalja EU-a zaduženih za istraživanje kako će se boriti na "nacionalnoj i europskoj razini" protiv osoba koje su dugo u sustavu znanosti, a čije je ideje "vrijeme pregazilo".

"Ono protiv čega se želimo boriti na nacionalnoj i europskoj razini je protiv različitih klubova, onog što se na engleskom u žargonu naziva "old men's club" (klub starih muškaraca), onih koji su već dugo u sustavu, koji imaju ideje koje je pregazilo vrijeme. Mi želimo dati priliku najboljima i za to želimo iskoristiti europske fondove i učiti od onih kojima najbolje ide", rekla je Divjak pri ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje se održava neformalni sastanak ministara članica EU-a zaduženih za istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTRICA DIVJAK O PREDSJEDANJU VIJEĆEM EU: /

'To je prilika da Hrvatska istakne teme koje su joj važne'

Image
MINISTRICA DIVJAK O PREDSJEDANJU VIJEĆEM EU: /

'To je prilika da Hrvatska istakne teme koje su joj važne'

Cirkulacija mozgova

Glavne teme sastanka su "cirkulacija mozgova", odnosno suradnja i razmjena znanstvenika te budućnost Europskog istraživačkog prostora.

"Potičemo mobilnost jer smo sigurni da svi koji odlaze u mobilnost i imaju iskustva iz drugih država kada se vrate, donose svoja iskustva. Na taj način daju priliku da se sustav gradi za najbolje, ali želimo i druge privući da rade u Hrvatskoj", kazala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak je u uvodnom obraćanju ministrima rekla da „cirkulacija mozgova i cirkulacija istraživača trebaju ostati jedan od kamena temeljaca EU-a“.

"Dok EU ima globalnu prednost u pogledu okvira za istraživanje, značajne razlike između zemalja i regija izazov su za potpunu realizaciju europskih potencijala na globalnoj razini", kazala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjio se odljev mozgova iz EU

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel poručila je kako nemaju sve države istu korist od cirkulacije u Europi.

"Moramo smanjiti te razlike između država članica i unaprijediti međunarodnu suradnju između znanstvenika", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijel je rekla da će se povećati proračun za program razvoja i inovacija Obzor Europa, za koji se prethodno izdvajalo oko 3,3 posto proračuna EU-a te da će se nastaviti program Marija Sklodovska Curie kojim se stipendiraju istraživači u Europskoj uniji.

Philippe Busquin, povjerenik Europske komisije zadužen za istraživanje, u čijem je mandatu prije dvadeset godina osnovan Europski istraživački prostor istaknuo je kako je prije razvoja Europskog istraživačkog prostora odljev mozgova iz EU-a u SAD bio puno veći te da se EU jače afirmirala kao znanstveno-istraživačko središte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo