MINISTRICA DIVJAK: / 'Otkrili smo troje s lažnim diplomama Filozofskog fakulteta, rade u školama. Svi će dobiti izvanredni otkaz'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Prijave su već krenule prema DORH-u i svi koji su se zaposlili na temelju krivotvorenih diploma ne mogu više ostati na tim radnim mjestima. Poruka je da svi koji misle varati ne smiju to raditi.

31.1.2019.
9:54
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Povodom najnovijeg otkrića lažnih diploma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obratila se novinarima. Kazala je kako se radi o trima novootkrivenim slučajevima lažnih diploma, od kojih se u jednom slučaju radilo o anonimnoj prijavi. Dva slučaja, kazala je, otkrivena su na istoku Hrvatske, a treći slučaj otkriven je na jednom otoku.

Nakon što je nedavno otkriveno da je jedna zaposlenica u samom Ministarstvu znanosti i obrazovanja radila s krivotvorenom diplomom, ministrica Divjak zatražila je izvanrednu provjeru diploma svih zaposlenih u obrazovnom sustavu. Tako su na zagrebačkom Filozofskom fakultetu otkrivene dvije krivotvorene diplome što je potvrdila i dekanica Vesna Vlahović Štetić rekavši da se u jednom slučaju radi o osobi zaposlenoj u osnovnoj školi u jednom manjem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAZNENA PRIJAVA PROTIV BIVŠE DJELATNICE MINISTARSTVA: /

Krivotvorila diplomu kako bi dobila posao

Image
KAZNENA PRIJAVA PROTIV BIVŠE DJELATNICE MINISTARSTVA: /

Krivotvorila diplomu kako bi dobila posao

Jedna lažna diploma datira još iz 2000.

"Jučer kasno poslijepodne dobila sam informaciju da su otkrivene tri nevjerodostojne diplome. Radi se o slučajevima u jednoj osnovnoj i dvije srednje škole, s tim da je jedna od tih škola gimnazija. Sve su lažne diplome otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zahvaljujem dekanici i svima koji su radili na tome da se varalice otkriju", kazala je ministrica Divjak na konferenciji za novinare dodavši da je nakon dva jučer obznanjena slučaja ubrzo otkriven i treći.

Image
Image

Jedna lažna diploma datira još iz 2000. godine i riječ je o diplomi njemačkog i francuskog jezika na temelju koje osoba radi u gimnaziji, kazala je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga lažna srednjoškolska diploma datira iz 2016. godine i iz informacijskih je znanosti, a ta je osoba zaposlena na određeno vrijeme. Treća lažna diploma je friška, iz 2018. godine, i radi se o diplomi hrvatskog i njemačkog jezika osobe zaposlene u jednoj osnovnoj školi", rekla je ministrica Divjak dodavši da se odreda radi o diplomama deficitarnih zanimanja. Posebno je zabrinjava, kazala je, lažna diploma iz 2000. godine jer je riječ o osobi koja već dugo radi u školi.

Slijedi novi val provjera diploma

Uputila je i poruku svima u sustavu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ćemo varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Prijave su već krenule prema DORH-u i svi koji su se zaposlili na temelju krivotvorenih diploma ne mogu više ostati na tim radnim mjestima. Poruka je da svi koji misle varati ne smiju to raditi. Time šaljemo poruku i učenicima da se jedino poštenim radom može napredovati", poručila je ministrica.

Dodala je da će biti provjerene i diplome ravnatelja škola te da nakon prvog vala provjera slijedi i drugi koji će ići prema visokim učilištima, s tim da tamo, kako je istaknula, već postoji drukčija proceudra i stroža provjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo