SNAGA PISALA KUJUNDŽIĆU / 'Ministre, kako kanite razjasniti nejasna pravila oko prava na priziv savjesti, a da to ne bude na štetu pacijenata?'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema zakonu svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja

26.3.2019.
12:35
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Situacija vezana uz pravo na priziv savjesti zdravstvenog osoblja, neodrživa je, zbog čega se pacijentima uskraćuje pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše razine zdravlja, a što im jamči Zakon o zdravstvenoj zaštiti, upozorila je
Hrvatska komora primalja, podsjeća stranka SNAGA, koja je uputila otvoreno pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću slijedom navoda u medijima prethodnih dana.

SNAGA traži hitno reagiranje prema zdravstvenim ustanovama radi ispunjenja prava pacijenata proizašlih iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zaštiti prava pacijenata i Ustava Republike Hrvatske 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da prema zakonu svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja, u skladu s odredbama ovoga Zakona i zakona kojim se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj te da nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih.

Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, također je jasno, ističe SNAGA, da se kod u medijima istaknutih primjera, radi o nepoštivanju prava pacijenata, a nije isključeno da se radi i o ugrožavanju njihova zdravlja. Naime, svakom pacijentu jamči se opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju, sukladno općeprihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima, u najboljem interesu pacijenta uz poštivanje njegovih osobnih stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita prava pacijenata u Republici Hrvatskoj provodi se na načelima humanosti i dostupnosti, a načelo humanosti zaštite prava pacijenata ostvaruje se osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića, osiguravanjem prava na fizički i mentalni integritet pacijenta te zaštitom osobnosti pacijenta uključujući poštivanje njegove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

U konačnici, i Ustav Republike Hrvatske jasno kaže da svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu kako to propisuju zakoni. ''Kako se u medijima govori o velikom broju zdravstvenih radnika koji se pozivaju na pravo priziva savjesti, s posebnim naglaskom na anesteziologe i primalje, u kojem se slučaju navodi podatak kako bi svaka druga zaposlena primalja koristila pravo priziva savjesti, no zbog nejasno definiranih stavki u Zakonu o primaljama, to nije u mogućnosti na način kako je omogućeno liječnicima i medicinskim sestrama, zanima nas o kojem se to broju zdravstvenih radnika radi i koliko je učestala ova pojava'', ističe SNAGA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se priziv savjesti odnosi na niz radnji u kojima neki zdravstveni radnici odbijaju sudjelovati, od Kujundžića traže da informira o točnosti podataka koji se navode u medijima, ''o tome da se priziv savjesti pojavljuje kod obavljanja zdravstvene usluge: namjernog prekida trudnoće, medicinski pomognute oplodnje i porođaja žena koje su začele uz pomoć medicinski pomognute oplodnje, obavljanja prenatalne dijagnostike (amniocenteze), uzimanja matičnih stanica, necijepljenja djeteta i informiranja o kontracepciji''.

''Ne pobijajući nikome pravo na priziv savjesti, postavljamo pitanje na koji način planirate zaštititi prava pacijenata na liječenje prema zakonima, i ostvariti ono što pacijentima zakoni jamče, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše razine zdravlja? Kako namjeravate razjasniti nejasna pravila o tome tko, kada, i pod kojim uvjetima može ostvariti pravo na priziv savjesti, a da to ne bude na štetu pacijenata?'', pita SNAGA ministra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, podsjećaju da je ''njegova kao i obveza Ministarstva zdravstva osigurati mjerama gospodarske i socijalne politike uvjete za provođenje zdravstvene zaštite, kao i uvjete za zaštitu i očuvanje te poboljšanje zdravlja stanovništva te uskladiti djelovanje i razvoj na svim područjima zdravstva u svrhu osiguranja ostvarivanja zdravstvene zaštite stanovništva''.

Stoga ovaj, kako naglašavaju, ''iznimno važan problem drže isključivo Kujundžićevom odgovornošću i inzistiraju na hitnom rješenju istoga''.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo