MINISTARSTVO ŽELI UČENIKE SVIH ŠKOLA POSLATI U JASENOVAC: / 'Moraju naučiti da je ustaški pokret za svaku osudu'

Image
Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U sklopu novog kurikuluma građanskog odgoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira preporučiti školama posjet učenika Jasenovcu

6.2.2019.
9:06
Marko Lukunic / PIXSELL
VOYO logo

Od jeseni ove godine građanski odgoj počinje se provoditi u svim osnovnim i srednjim školama. U skladu s novim kurikulumom tog predmeta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira preporučiti školama posjet učenika Jasenovcu, piše Jutarnji list.

Uz posjet Vukovaru, kao pilot-projekt ove je godine također pokrenut i posjet Pakracu, Karlovcu i Kninu sa svrhom učenja o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANSKI ODGOJ OD JESENI U ŠKOLAMA: /

'Želimo da mladi znaju izboriti svoja prava i kritički misliti prema vlasti'

Image
GRAĐANSKI ODGOJ OD JESENI U ŠKOLAMA: /

'Želimo da mladi znaju izboriti svoja prava i kritički misliti prema vlasti'

Posjet najvećem ustaškom logoru

No, najzanimljivija je najava Ministarstva znanosti i obrazovanja da će škole dobiti novu preporuku posjeta Spomen-području Jasenovac, mjestu najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu koje do sada nije bilo popularno mjesto školskih posjeta.

"Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posjet SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikulume", potvrdili su Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki posjeti Jasenovcu

U 2018. Jasenovac je posjetilo 15 školskih grupa, osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske, stoji u podacima Spomen-područja Jasenovca. Iz stranih država posjetilo ih je 19 školskih grupa, najviše iz Italije (11) i Slovenije (4).

Zanimljiv je i podatak da je samo godinu dana prije, 2017. godine Jasenovac posjetilo samo devet školskih grupa iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je u dopisu ravnatelju javne ustanove SP-a Jasenovac istaknulo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola koje u nastavnom planu, odnosno kurikulumu, obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svjetski rat, u okviru školskog kurikuluma planiraju i posjete Jasenovcu", kažu iz Ministarstva.

Iako proporuka posjeta Jasenovcu proizlazi iz novog kurikuluma građanskog odgoja jer se predviđa iskustveno učenje, posjet tom spomen-području nije eksplicitno naveden. Prema kurikulumu takvi posjeti moraju biti osmišljeni i pripremljeni te u skladu s dobi učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuda ustaškog pokreta i zločina

Pri posjetu Jasenovcu učenici prolaze program od oko tri sata, rekao je ravnatelj Ivo Pejaković. Posjećuju prostor nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilaze Memorijalni muzej te pohađaju radionice u prostoru Obrazovnog centra.

"Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje suosjećanja prema žrtvama i zatočenicima logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao drukčije", objasnio je Pejaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo