MINISTARSTVO O KUJUNDŽIĆEVOM SPORNOM POTEZU: / Evo što kažu o oduzimanju novca bolnicama za obnovu hitnog prijema

Image
Foto: Pixsell
21.8.2018.
18:56
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je Nacional objavio kako je ministar Milan Kujundžić oduzeo 26,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava bolnicama u Varaždinu, Splitu i Osijeku za objedinjavanje hitnog bolničkog prijema o svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

Image
A JE LI SAD VRIJEME ZA OSTAVKU? Procurili dokumenti: /

Kujundžić svojim potpisom oduzeo bolnicama milijune za obnovu hitnog prijma

Image
A JE LI SAD VRIJEME ZA OSTAVKU? Procurili dokumenti: /

Kujundžić svojim potpisom oduzeo bolnicama milijune za obnovu hitnog prijma

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz članak na temu projekata OHBP-ova financiranih iz EU fondova iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga (Poziv) 'Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti', MIS oznake KK.08.1.1.03 u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' za razdoblje 2014. - 2020., očitujemo se, kako slijedi:

Ministarstvo zdravstva u prethodne dvije godine intenzivno radi na poslovima pripreme poziva i pripreme podloge za apsorpciju EU sredstva za projekte objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te projekata ranjivih skupina te je na tom planu izrazito uspješno u ugovaranju EU fondova (tijekom 2016., 2017. i 2018. godine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa stajališta dodijeljene financijske alokacije za sustava zdravstva u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' za razdoblje 2014. - 2020., Ministarstvo zdravstva trenutno raspolaže s oko 1,5 milijarde HRK ugovorenih projekata.

Poziv za 7 bolnica u iznosu od 173 milijuna kuna

Na temelju inicijative Ministarstva zdravstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u srpnju 2016. godine raspisalo poziv za 7 bolnica u iznosu od 173 milijuna HRK za projekte OHBP-ova, a na isti se mogu javiti i 7 unaprijed određenih prijavitelja – bolnica u RH, odnosno u 3 KBC-a (KBC SM - Vinogradska, Osijek i Split) i 4 OB-a u RH (Varaždin, Dubrovnik, Sisak i Bjelovar).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva je pritom prepoznalo važnost dodatnog ulaganja u osnivanje i opremanje 7 OHBP-ova u RH te se već 2 godine priprema dokumentacija i provode projekti OHBP-ova, za koje su osigurana bespovratna sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

U provedbi su trenutno 5 od 7 projekata, i to: KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Bjelovar, a uskoro kreće provedba projekta KBC-a Osijek, dok će KBC Split, prema službenom očitovanju bolnice, prijaviti projekt u 2019. godini nakon izrade cjelokupne dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je napomenuti kako o svim aspektima prijave dokumentacije u svrhu dobivanja pozitivne Ocjene usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva odlučuje Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva (Stručno povjerenstvo).

Stručno povjerenstvo ima mandat svakom pojedinom prijedlogu EU projekta dati suglasnost u okviru najnižeg i najvišeg prihvatljivog iznosa bespovratnih sredstava: najniži iznos bespovratnih sredstava je 3,5 milijuna HRK, a najviši iznos bespovratnih sredstava je 20 mil. HRK za opće bolnice (OB) odnosno 31 milijun HRK za kliničke bolničke centre (KBC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinogradska dobila novac, čeka se odluka za Osijek i Split

Stručno povjerenstvo je rukovodeći se svim podacima o izvršenosti posla u svakoj pojedinoj bolnici, odlučilo bolnicama dodijeliti iznose koji, u trenutku razmatranja prijedloga EU projekata, najviše odgovaraju potrebama na terenu, pri čemu se potiču uprave i upravna vijeća bolnica da na najbolji mogući način utroše bespovratna sredstva iz EU fondova, te da, u slučaju potrebe, osiguraju i dodatne izvore financiranja za svoje projekte.

Stručno povjerenstvo prema svim prijaviteljima postupa na jednak način prilikom zaprimanja prijedloga EU projekta. Tako je Stručno povjerenstvo razmotrio i prijedlog KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradska) te izdalo pozitivnu Ocjenu usklađenosti na iznos od gotovo 31 mil. HRK, što predstavlja najviši mogući iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti bolnici za projekt OHBP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, o svim financijskim alokacijama, postojećim i eventualnim uštedama na razini Poziva za projekte OHBP-a odlučuje se uvijek u konzultacijama s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkim tijelom, kao i ministarstvom koje raspisuje infrastrukturne pozive za EU projekte iz sektora zdravstva.

Slijedom navedenog, po ugovaranju preostalih dvaju projekata OHBP-ova (- procjena ugovaranja projekta KBC-a Osijek je u 2018., a projekta KBC-a Split u 2019.), Ministarstvo zdravstva i MRRFEU će zajednički odlučiti o daljnjim aktivnostima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo