MINISTARSTVO TURIZMA SE SELI? / Sada plaćaju nula kuna, a žele u ekskluzivan prostor koji će nas koštati nekoliko milijuna godišnje

Image

Što bismo dali da je ovo najveći problem kojim bi se resorni ministar trebao zamarati...

25.5.2017.
8:37
VOYO logo

Iako je politička situacija u zemlji miljama daleko od stabilne, čini se kako neki ministri na umu imaju neke druge, manje relevante stvari od rješavanja ove krize u kojoj smo se našli. Naime, kako javlja N1, ministar turizma Gari Cappelli planira preseljene ureda Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice iz 'Kockice' na Prisavlju u eksluzivne prostore na Marulićevom trgu u središtu Zagreba.

Cappeli je, navodno, već uputio zahtjev Ministarstvu državne imovine da mu odobri preseljenje, nakon toga očekuje suglasnost i Ministarstva financija koje bi mu i trebalo osigurati sredstva za skupe prostore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nula kuna na nekoliko milijuna kuna

Ministarstvo turizma će tih 4000 kvadrata na Marulićevu trgu plaćati nekoliko milijuna kuna godišnje. Problem je u tome što dotično Ministarstvo za to nema osigurana sredstva u proračunu, jer je trošak koji sada Ministarstvo plaća za prostore u 'Kockici' - nula kuna.

HTZ je, inače, vlasnik prostora u središtu grada, na Iblerovu trgu. Taj prostor bi HTZ trebao napustiti i otići na Marulićev trg, a priča se kako ministar planira iznajmiti prostor HTZ-a trgovačkom centru koji se nalazi u istoj zgradi i tako namaknuti dio najamnine za novi prostor, no upitno je koliko bi sredstava na taj način mogao namaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva nisu demantirali ove navode, samo su istaknuli kako su u 'Kockici' smješteni na prvom i četvrtom katu te da prostore dijele s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture dok su ima dva, kako kažu, važna sektora, Samostalni sektor turističke inspekcije, te Sektor za upravljanje kvalitetom – kategorizacija, smješteni na drugim lokacijama.

Odluka još nije donesena

'Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u nekoliko je navrata izrazilo potrebu za dodatnim prostorom jer su navedeni kapaciteti u Kockici premali za dva navedena ministarstva, a trenutačna situacija dislociranosti Ministarstva turizma na nekoliko lokacija otežava komunikaciju unutar ministarstva. Iz navedenog razloga, već dulje vrijeme razmišlja se o preseljenju i rješavanju trenutačne situacije, između ostalog i zbog želje da se cijeli segment turizma smjesti na jednoj zajedničkoj lokaciji. U ovom trenutku sagledavaju se što učinkovitiji, što jeftiniji i što povoljniji modeli preseljenja. Ako do preseljenja u budućnosti i dođe, Hrvatska turistička zajednica iznajmila bi svoje prostore koji se nalaze unutar trgovačkom centra na Iblerovu trgu i ta financijska sredstva bila bi utrošena za najam novog zajedničkog prostora', priopćili su iz Ministarstva i dodali kako trenutačno ne postoji odluka o preseljenje te da prije svega treba izraditi financijsku konstrukciju kako ovaj pothvat ne bi išao na štetu državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo