SMANJENE LISTE ČEKANJA / Ministar zaprijetio, liječnici poslušali: 'Tko ne radi svoj primarni posao, neće smjeti ni privatno'

Čekanje do 270 dana se mora ispoštivati ako želimo europski novac kroz Nacionalni plan za oporavak. Za sada su se smanjile za čak 19 posto

19.12.2023.
21:41
VOYO logo

Početkom mjeseca ministar zdravstva Vili Beroš poslao je svim ravnateljima bolnica upozorenja kako bi se smanjile liste čekanja. Ako se ne riješe liste čekanja - nema rada kod privatnika - bio je naputak ministra. Na nacionalnoj razini, liste su se smanjile za petinu, piše Danas.hr.

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh prosječno čekanje na dijagnostičku pretragu sada je 87 dana, a u lipnju je bilo 153. Drukčije su se organizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liste čekanja za UZV vena i arterija nogu su skraćene jer su kolegice koje rade tu pretragu samoinicijativno pristale raditi i u popodnevnim satima. Na neki način javno zdravstvo postalo je dopunski rad koji je inače prije vezan uz privatnu praksu", objašnjava Igor Alfirević, v.d. ravnatelja KB Sveti Duh.

Image
NEMOGUĆA MISIJA ILI... /

Ovaj derutni građevinski monstrum jednog bi dana trebao postati bolnica: Hoće li Berošu uspjeti nemoguće?

Image
NEMOGUĆA MISIJA ILI... /

Ovaj derutni građevinski monstrum jednog bi dana trebao postati bolnica: Hoće li Berošu uspjeti nemoguće?

U svim bolnicama smanjene liste čekanja

Liste čekanja u KBC-u Osijek za CT mozga smanjili su se s 286 dana na 68 dana. U Splitu ultrazvuk abdomena ne čeka se 510 nego 211 dana. Ultrazvuk srca u Općoj bolnici Virovitica pao je s 450 na 220 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, objasnio je da su to shvatili kao jedinu mogućnost. Najviše se čekalo na ultrazvuk abdomena. Mehanizam zabrane nisu koristili jer su se liste skratile.

"U dječjoj bolnici prije nego daju dozvolu za rad kod privatnika provjeravaju kolike su liste čekanja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, kaže da je granica čekanja dvije trećine njihovih usluga 60 dana. Iako je za magnetsku rezonancu u anesteziji ona 270 dana.

"Upravo se uz pomoć Ministarstva implementira dodatni MR uređaj i već naručujemo pacijente za njega", govori Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti podržavaju odluku

Pacijenti podržavaju ograničenje privatnog rada dok se ne odrade javni pacijenti.

"Svakako to treba ograničiti da ne može pacijent čekati dvije godine u javnozdravstvenoj ustanovi, a da privatno može doći odmah sutra na termin. To je zaista jedna dobra odluka, nadamo se da će se ona ispoštovati", kaže Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekanje do 270 dana se mora ispoštovati do kraja godine ako želimo europski novac kroz Nacionalni plan za oporavak. Za sada uspješno jer su se u pola godine liste na razini države smanjile za čak 19 posto.

Josip iz Zagreba ispričao je da je čekao 14 dana da ga pozovu u Rijeku na operaciju srca. I operiran je. Njegova supruga Danica smatra da se liste nisu značajno smanjile, ali kada se dobije termin, ide brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo