MINISTAR VAS UČI KAKO POSTUPATI S HRANOM: / Kreće nova kampanja uz filozofiju '4 O'

Image
13.7.2017.
17:13
VOYO logo

Njihovu kampanju prati i video uradak koji će, kako kažu, u narednom razdoblju biti emitiran na Hrvatskoj televiziji, a nazvan je "4 O".

Oni koji ga pogledaju isprva će se nasmijati i upitati čemu nužnost ovakve kampanje kad je riječ o stvarima koje bi trebale biti opće poznate, no ministar Tolušić tvrdi kako razloga za takvu kampanju ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine prijavljeno više od 23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu. Stoga smo shvatili da potrošače moramo pokušati potaknuti da doma promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom. Mi, kao nadležna tijela, moramo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane provedbom kontrola i sustavom brzog uzbunjivanja, ali naša zadaća tu nikako ne prestaje - građani trebaju znati kako pravilno postupati s hranom", zaključio je Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, 4 O filozofija sastoji se od uputstva : operi, odvoji, obradi i ohladi.

Prvo podsjeća na nužnost pranja ruku, radnih površina i kuhinjskog pribora. Pritom se podsjeća da se ruke peru sapunom i toplom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo zahtjeva odvajanje sirove od termički obrađene hrane te odvajanje površin aza rezanje primjerice sirovog mesa, povrća i termički obrađene hrane. Napominje se kako sirova hran amože sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu tijekom pripreme prenijeti na drugu hranu.

Kad je riječ o obradi Ministasrtvo i Agencija, podsjeća se na temeljitu termičku obradu koja pri podgrijavanju jela podrazumjeva obavezno proključavanje zbog postizanja dovoljno visoke temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju hlađenje. Građane se podsjeća da termički obrađena hrana ne može stajati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, a da ostatke iz hladnjaka konzumiraju u roku dva dana. I da, ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi, poručuju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo