Ministar Šimonović napušta Vladu

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. No na tu funkciju, kako je sam pojasnio, neće zasjesti prije lipnja.

3.5.2010.
22:08
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović za funkciju pomoćnika glavnog tajnika u UN-u izabran je između 128 kandidata, a u posljednjem krugu prošao je oštru selekciju s još četiri protukandidata.

Prihvaćanjem te funkcije Šimonović će morati preseliti u New York, a to znači da će i izići iz vlade Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim ostati u Vladi do lipnja i otvoriti poglavlje 23, a ima i još niz drugih stvari koje želim završiti prije odlaska u UN", izjavio je za Večernji list ministar Šimonović.

Prestižnu funkciju pomoćnika, zaduženog za ljudska prava Glavna skupština UN-a je utemeljila u prosincu prošle godine. Novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava treba prije svega biti veza visokom povjereniku za ljudska prava Navanathemu Pillayu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Večernjaka, uz Šimonovića, u završnoj su konkurenciji bili Karin Landgren, dugogodišnja službenica UN-a koja se 20 godina bavila izbjeglicama, Paulo Sergio Pinherio, brazilski diplomat koji je bio UN-ov izvjestitelj za ljudska prava iz Burme, te Juan Mendez, bivši politički zatvorenik u Argentini koji je 15 godina radio za Human Rights Watch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo