Ministar Radovan Fuchs doživio je gadan poraz

6.7.2011.
21:57
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs doživio je gadan poraz. Nakon što su mu zbog spornih zakona na Sveučilištu u Zagrebu izglasali blokadu na jesen, a Filozofski fakultet u Zagrebu od srijede ujutro stupio u štrajk, udarac su mu zadali i njegovi stranački kolege i koalicijski partneri Andrija Hebrang, Ivanka Roksandić i Milorad Pupovac. I to na saborskom Odboru za obrazovanje, na kojem se prvi put raspravljalo o paketu zakona o znanosti i visokom obrazovanju.

Oporba je zatražila povlačenje zakona iz procedure, vladajući da se pokuša postići konsenzus i da se o zakonima pokušaju usuglasiti na tematskoj sjednici. A sve s ciljem da zakoni nikad i ne dođu na saborsku sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je odbijen prijedlog oporbe, njihovi su članovi napustili sjednicu, pa Odbor više nije imao kvorum za donošenje zaključaka. A bez stajališta Odbora za obrazovanje nije moguće održati raspravu na plenarnoj sjednici. Drugim riječima, od spornih Fuchsovih zakona nema ništa prije jeseni, a vjerojatno niti tada.

''Razlike oko tih zakona su prevelike da bi ih se pokušalo mijenjati kroz čitanja. Zato prestanimo s kampanjom i forsiranjem'', jasan je bio Pupovac. Da je 'sveučilišni lobi' u Saboru prejak, bilo je jasno i nakon Hebrangovih riječi koji se između funkcije zastupnika HDZ-a i sveučilišnog profesora ipak priklonio onoj drugoj, te poručio da bi trebalo nastaviti s usklađivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od rijetkih koja je zakone branila bila je šefica Instituta "Ruđer Bošković". Ramljak je i jedina upozorila na činjenicu da su se gotovo svi na odboru osvrnuli na nedovoljno financiranje visokog obrazovanja i znanosti, što je i točno, ali nisu spomenuli činjenicu da novac curi na sve strane, što je pokazao i nalaz državne revizije. Dođe li do povlačenja zakona, bit će to velika pobjeda Sveučilišta u Zagrebu.

Vezani članci:

arti-201107060058006 arti-201107050708006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo