'NEMA MJESTA PANICI' / Ministar potvrdio nove slučajeve trovanja, ali svi imaju blage simptome: 'Nisu svi pili ista pića. Neki su jeli slane štapiće'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Informacije na društvenim mrežama su bile lažne i krivotvorene. Možete biti sigurni da institucije provode ispitivanje tko je i zašto pustio takve informacije u javnost', rekao je ministar Beroš

8.11.2023.
9:42
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu u Hrvatskom saboru o slučajevima trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića.

"Sve institucije u Republici Hrvatskoj rade svoj posao. Zdravstveni sustav je spreman na situaciju. Pravodobno je obaviještena policija i DORH, postupanje je u tijeku," rekao je Beroš i izvijestio o nova četiri slučaja koji su se pojavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nekoliko novih bolesnika, četvero u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja se na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje", kazao je Beroš.

'Nismo smatrali da treba dizati paniku na temelju jednog pacijenta'

Svi pacijenti iz KBC-a Zagreb bit će otpušteni na kućno liječenje. Beroš je istaknuo da za sada nije moguće odrediti jesu li svi slučajevi povezani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada možemo preliminarno reći da je dvoje vezano uz konzumaciju određenog pića, ali mjesta panici nema", kazao je ministar.

Image
'GRAĐANE TREBA SMIRITI' /

Predsjednik udruge Potrošač o trovanjima: 'Ako se potvrdi sumnja, treba povući proizvod i snositi posljedice'

Image
'GRAĐANE TREBA SMIRITI' /

Predsjednik udruge Potrošač o trovanjima: 'Ako se potvrdi sumnja, treba povući proizvod i snositi posljedice'

U ovom trenutku se još čekaju nalazi, zbog toga se institucije nisu oglasile ranije, objasnio je Beroš zašto se ranije nije reagiralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izašli smo kada smo saznali za više slučajeva. Na temelju jednog pacijenta nismo smatrali da treba dizati paniku. Tek kada se pojavilo više slučajeva, onda smo krenuli obavještavati javnost", kazao je Beroš.

'Informacije na društvenim mrežama su bile lažne i krivotvorene'

Jedna je novinarka istaknula da dok su institucije čekale, u javnosti se digla panika zbog zastrašujućih poruka koje su u međuvremenu počele kružiti na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te informacije su bile lažne i krivotvorene. Možete biti sigurni da institucije rade ispitivanje tko je i zašto pustio takve informacije u javnost", rekao je ministar i dodao: "Nisu svi pacijenti pili ista pića. Neki su konzumirali slane štapiće. Moguće je da su se kod nekih pacijenata javili sugestibilni simptomi. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka je da se pije voda iz vodovodne mreže".

Državni inspektorat i HZJZ će obavijestiti kada analize budu gotove, kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, rezultati istrage HZJZ-a su gotovi i u 16 izuzetih bočica nađene su određene nepravilnosti

Neslužbeno, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti, u međuvremenu je objavio HRT.

Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano 6 pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari. Kod dvije osobe su potvrđene promjene, kod troje su isključene bilo kakve promjene koje su s time povezane, a jedna osoba se obrađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama izazvanim korozivnim sredstvima koja su izazvale erozivne promjene sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama," objasnio je i istaknuo da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

POGLEDAJTE VIDEO: Što kažu Riječani nakon sumnje na trovanje mineralnom vodom? 'Danas je u kafiću nitko nije naručio'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo