ZNA I KADA / Ministar 'otvorio dušu' o skupim troškovima života, vrlo je optimističan: 'Inflacija bi se mogla ispuhati...'

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u RTL-u Danas, gdje je govorio o sve skupljim troškovima života

31.10.2022.
20:58
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u RTL-u Danas, gdje je govorio o sve skupljim troškovima života.

Na pitanje kada se očekuje smirivanje stanja što se tiče poskupljenja, rekao je da nitko ne može prognozirati kada se može očekivati pad inflatornih pritisaka. "Međutim, sve najave najavljuju da bi se u 2023. inflacija mogla ispuhati. Vlada je jesenskim paketom mjera pružila jednu sigurnost i tijekom jeseni i zime da inflatorni pritisci barem po pitanju režija ne poskupi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će pratiti razvoj situacije kao što je dosad intervenirali. Imamo spreman plan B, danas smo jasno kod potpisivanja sindika rekli da pregovore nastavljamo pregovore u 9. mjesecu 2023. Ako inflacija ili bilo što pogorša gospodarsku i ekonomsku situaciju sjest ćemo i reagirati kao dosad", kazao je.

Vidjet će što se događa na tržištu

Osvrnuo se i na produženje mjera zamrzavanja cijena prehrambenih proizvoda. "To ovisi kakva će cijena tih proizvoda biti u tom trenutku. Mi u kontinuitetu o tome razgovaramo. Vidite da cijenu goriva na dvotjednoj razini reguliramo, prema tome sve ovisi o situaciji. Nećemo sigurno biti ti koji ćemo gledati, a ne vidjeti što se događa na hrvatskom tržištu i zaštititi, naravno, standard građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i najave da bi se u Hrvatskoj mogao zabraniti rad nedjeljom.

"Hrvatski sabor ima još pred sobom obvezu izglasati, to će ovisiti o saboru. Nadam se da će do kraja godine zakon stupiti na snagu jednako kao što pripremao da izmjene i dopunu Zakona o radu stupe na snagu s 1. siječnja. Odluku Ustavnog suda ne mogu prejudicirati. Mislim da je ovo dobar balans. Između poslodavaca, sindikata i Vladinog prijedloga. Riječ je o političkoj odluci gdje želimo jamčiti nedjelju koju ćete provesti sa svojim obiteljima", rekao je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo