MINISTAR OREPIĆ OMOGUĆIO MU VRTOGLAVI USPON: / Nesuđeni šef dubrovačke policije osvanuo na poslu u Zagrebu

Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavić

Zoranu Puliću, svom sumještaninu kojeg je ljetos izvanredno promaknuo, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pronašao je posao u Zagrebu u Ravnateljstvu policije.

6.11.2016.
8:50
PIXSELL, Grgo Jelavić
VOYO logo

Pulić, koji je bio načelnik Postaje granične policije Metković, početkom srpnja je izvanredno unaprijeđen u više zvanje - glavnog policijskog inspektora, a to je, kako se u to vrijeme nagađalo trebao biti prvi korak prema njegovu imenovanju na čelno mjesto Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Image
SVE MOŽE AKO MINISTAR KAŽE: /

Promaknuća uoči izbora dobila dva Orepićeva prijatelja

Image
SVE MOŽE AKO MINISTAR KAŽE: /

Promaknuća uoči izbora dobila dva Orepićeva prijatelja

Nije više tajna da je Orepić, čim je došao na čelo Ministarstva unutarnjih poslova RH, naumio smijeniti Tonćija Radibratovića, aktualnog prvog čovjeka dubrovačke policije, no u prvi mah za to ni unutarnja kontrola što ju je uputio u Dubrovnik nije pronašla razloge. Na Radibratovićevo mjesto trebao je doći upravo Pulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadroviranje u MUP-u

Iako se u vrijeme dok je bio tehnički ministar, Orepić nije suzdržavao od kadroviranja, na čelu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ipak je ostao Tonći Radibratović.

Zato je Pulić otišao u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva unutarnjih poslova, još 31. srpnja na osobni zahtjev razriješen je dužnosti načelnika Policijske postaje Metković, a već sljedeći dan raspoređen je u Ravnateljstvo policije.

Potrebe službe?

"Policijski službenik Zoran Pulić raspoređen je na drugo odgovarajuće radno mjesto u Ravnateljstvu policije u sjedištu, sukladno potrebama službe i stručnim kompetencijama", odgovorili su nam šturo iz MUP-a ne precizirajući gdje je Pulić nastavio raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, doznajemo da se i dalje bavi problematikom granice i to u Mobilnoj jedinici granične policije.

Povlačenje prijatelja u Zagreb naišlo je na oštre kritike u policijskim redovima, koji su proključali još nakon što je za savjetnicu na provedbi projekta teritorijalne i unutarnje reorganizacije MUP-a postavio također sebi blisku Anu Vlahoviću, koja je bila aktivistica u njegovoj udruzi "Škanj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(De)politizacija policije

I dok se čekaju rezultati javnog natječaja za glavnog ravnatelja policije, na koji se, kako doznajemo javilo čak 16 kandidata, no prijave mogu još stići i poštom, gotovo cijela vertikala hrvatske policije trenutačno ima političku pozadinu. Naime, na jednoj od svojih posljednih sjednica prošla je vlada, iskoristivši mogućnost iz Zakona o primopredaji vlasti, vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja policije imenovala Zvonimira Vnučeca. To je učinjeno na Orepićev prijedlog.

I većina ostalih policijskih šefova za obavljanje svojih dužnosti ima upravo ministrove ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je još uvijek na čelu Uprave kriminalističke policije Marko Srdarević, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – ovlašten za obavljanje poslova načelnika Uprave, na čelu Uprave za posebne poslove sigurnosti Predrag Brkopac, ovlašten za obavljanje poslova načelnika, a Operativno-komunikacijski centar policije vodi Branko Bolanča, ovlašten za obavljanje poslova načelnika. Damir Juras, bivši voditelj Odjela prvostupanjskog disciplinskog suda Split obavlja poslove voditelja Službe za unutarnju kontrolu.

I nekoliko policijskih uprava – zagrebačku, koprivničko-križevačku, splitsko-dalmatinsku i vukovarsko-srijemsku vode načelnici koji za to imaju ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orepić je u ovu situaciju doveo Ravnateljstvo policije iako je, nakon što je preuzeo dužnost ministra unutarnjih poslova, u više javnih istupa naglašavao da će nastaviti depolitizaciju MUP-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo