PRIPREMITE SE / Ministar objasnio zašto bi trgovci i nakon 1.1. mogli vraćati kune, fale još milijuni eurokovanica

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vujčić savjetuje da se građani opskrbe gotovinom jer za vikend bi moglo biti problema

28.12.2022.
12:07
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a, Boris Vujčić dali su izjave za medije nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH.

Primorac podsjeća kako Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine postaje članica europodručja te da preuzimamo euro kao službenu valutu. "Danas smo imali posljednje Vijeće za euro prije ulaska u eurozonu. Ponovili smo sve bitne tehničke aspekte u pogledu bitnih elemenata, posebno zaštite potrošača, na koje smo stavili poseban naglasak", rekao je pa dodao: "od 5. rujna teče razdoblje dvojnog iskazivanja cijena s ciljem osiguranja transparetne provedbe prelaska hrvatske kune na euro, odnosno preuzimanja eura kao službene valute. To razdoblje trajat će do kraja 2023.godine, u tom razdoblju svi trgovci uz cijene u kunama iskazuju i cijene u eurima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako od 1. siječnja 14 dana traje razdoblje dvojnog opticaja, a u tom razdoblju će građani moći kupovati i plaćati iznose u kunama, a ostatak će dobiti u eurima. "Svi trgovci su dužni opskrbiti se dovoljnom količinom eura", kaže pa ističe da su iznose dužni vraćati u eurima, a u iznimnim situacijama ako netko nije mogao zbog objektivnih okolnosti obaviti dovoljno brzo, dovoljno dobro tu predopskrbu moći će uzvraćati iznose i u kunama i u eurima ili samo iznose u kunama, govori.

"Radi se doista o iznimnim situacijama kada zbog objektivnih razloga nije bilo moguće, radi se o situacijama u kojima neki subjekti zbog udaljenosti nisu bili u mogućnosti se predopskrbiti. Što se tiče zamjene samih novčanica i kovanica to će biti moguće učiniti u razdoblju od godinu dana u poslovnicama banka FINA-e, Hrvatske pošte, treba istaknuti da će i nakon tog razdoblja, kada govorimo o novčanicama, biti moguće neograničeno obaviti tu zamjenu novčanica u Hrvatskoj narodnoj banci, a zamjena kovanica bit će moguća još u sljedeće dvije godine", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pripreme za eure /

Umirovljenicima stigli kalkulatori za preračunavanje novca: 'Još da su mirovine u eurima!'

Image
pripreme za eure /

Umirovljenicima stigli kalkulatori za preračunavanje novca: 'Još da su mirovine u eurima!'

"Mreža bankomata je pripremi, radi se o logistički složenom procesu, tako da će se ta zamjena, odnosno spremnost bankomata osiguravati postupno, u etapama, do 31. prosinca 1300 od 4000 bankomata bit će spremno odnosno građani će moći na tim bankomatima podizati kune, a 2700 bankomata će već od 1. siječnja biti spremnno za isplatu eura. U razdoblju od 15. prosinca do 15. sječnja s obzirom na ograničenu dostupnost bankomata pojedinih banaka građanima će biti omogućeno dizanje gotovog novca na bankomatima neovisno kojoj poslovnici, koje banke bez naknade. Apeliramo na građane i molimo ih za razumjevanje, radi se o složenom procesu, ako sat dva ili pola dana ne bude radio bankomat da to ne uzimaju za zlo, nego da naprave opskrbu gotovinom na vrijeme", zaključio je.

Vujčić pak ističe da je u ovom trenutku opskrba gotovinom, koja je završni dio ovog procesa, pri kraju. "Nabavili smo sve novčanice, distribuirali smo novčanice u predopskrbi bankama koje i sada distribuiraju prema poduzećima i građanima zajeno s Hrvatskom poštom i FINA-om. Taj proces ide dobro, mi smo u ovom trenutku otkovali 400 milijuna kuna kovanica, hrvatskih eurokovanica s našim naličjem i predviđamo da ćemo u idućih tjedan dana još pet milijuna otkovati što će nas dovesti do toga da bez obzira na poteškoće koje su se javljale, doći do 96.5 posto predviđenog kovanja novca. Pripremili smo milijun i 200 tisuća paketića onih koje možete kupiti za 100 kuna, od toga je prodano 682 tisuće, ostatak će se prodavati idućih dana. Tko treba neka se opskrbi gotovinom prije 1.1. Za sami vikend je dobro imati gotovinu uz sebe. Do problema može doći samo ako se na vrijeme ne opskrbi gotovinom, zato je i poziv da svi budu dovoljno ažurni da se na vrijeme opskrbe dovoljno gotovinom", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo