MINISTAR BULJEVIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE HV UKLANJAO ŠATOR IZ SAVSKE: / 'Tako je bilo najjeftinije'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

"Svako ministarstvo ima se pravo Ministarstvu obrane obratiti za pomoć.

28.4.2016.
9:58
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Na Trgu Nevenke Topalušić jučer je bilo vrlo užurbano, počelo je demontiranje prosvjedničkog šatora i pripadajućih mu objekata. Ali, to je bilo očekivano nakon što je dan ranije Đuro Glogoški prosvjed proglasio završenim. Neočekivana je bila pojava pripadnika Oružanih snaga koji su, zajedno s braniteljima prosvjednicima, sudjelovali u selidbi stvari i rastavljanju šatora. Došli su vojnim vozilima i odmah se uključili u taj posao.

SELE GA U MUZEJ: Nakon završetka prosvjeda počelo je uklanjanje šatora iz Savske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najbolje rješenje'

Da je od MORH-a pomoć tražilo Ministarstvo branitelja potvrdio je ministar branitelja Tomo Medved.

"Poslao sam MORH-u jedan dopis, jer sam ocijenio da bismo uz pomoć vojnika najjeftinije demontirali šator. Vanjske usluge bi nas sigurno puno više koštale. Ministar Buljević i ja suglasili smo se da je dolazak pripadnika Oružanih snaga logistički doista najbolje rješenje", ističe Medved. Nije, međutim, znao reći na kojim je zakonskim odredbama utemeljeno angažiranje vojnika u raščišćavanju platoa ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NE POSTOJI ODLUKA O TOME: U Vukovaru ne znaju da im stiže šator iz Savske

Što kaže zakon?

Zakon o obrani definira tko i u koje svrhe može zapovjediti uporabu Oružanih snaga, a ovo što se jučer događalo na Trgu Nevenke Topalušić moglo bi se eventualno podvesti pod članak 64.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oružane snage iznimno mogu pružati pomoć lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u provedbi humanitarnih projekata i projekata od općeg interesa", navodi se u tom članku. Dodaje se da provođenje tih aktivnosti ne smije narušavati načela slobodnog tržišnog natjecanja i da kriterije i uvjete angažiranja Oružanih snaga o pružanju ovakve pomoći donosi ministar obrane.

[nethr_galerija id="436104" url="http://net.hr/danas/hrvatska/vojnici-pomazu-razmontirati-sator-u-savskoj/"]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matić: Ministarstvo plaća privatnu inicijativu

Bivši ministar branitelja Predrag Matić mišljenja je da vojska nije trebala biti angažirana jer jer riječ o poslu koji je spada pod nadležnost Ministarstva branitelja.

"U ovom slučaju Ministarstvo branitelja plaća, ako plaća, demontažu šatora koji su postavili građani, dakle, nečiju privatnu inicijativu. Mislim da su prosvjednici trebali sami očistiti taj prostor", kazao je Matić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ODLAZI CIRKUS...': /

Predrag Matić šatorašima iz Savske uputio dvije žestoke poruke

Image
'ODLAZI CIRKUS...': /

Predrag Matić šatorašima iz Savske uputio dvije žestoke poruke

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo