Ministar najavio izjednačavanje plaća svih službenika u državi

'Sada imamo situaciju u kojoj zaposlenici na istim poslovima u različitim državnim i javnim institucijama imaju različite plaće, iako su uvjeti rada i sve druge odlike njihova posla isti.

27.6.2014.
19:19
VOYO logo

Do kraja godine trebao bi se donijeti Zakon o plaćama koji bi izjednačio dohodak za iste poslove u državnoj upravi i javnim službama, a u taj projekt trebale bi se uključiti i lokalna uprava i samouprava, potvrdio je Slobodnoj DalmacijiMirando Mrsić, ministar rada.

'Sada imamo situaciju u kojoj zaposlenici na istim poslovima u različitim državnim i javnim institucijama imaju različite plaće, iako su uvjeti rada i sve druge odlike njihova posla isti. Krajnje je vrijeme da se uvede red u taj sustav. Namjeravamo uvesti i stimulativni dio plaće, koja bi trebao iznositi do 10 posto “osnovne” plaće. Na taj bi se način nagrađivalo i poticalo službenike i namještenike da odgovornije i kvalitetnije obavljaju svoj posao. Namjera nam je i omogućiti njihovo horizontalno i vertikalno napredovanje, a sve u svrhu unaprjeđenja njihova rada', kazao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li novi sustav dovesti do ušteda u masi plaća, ministar je ustvrdio kako to nije primarni cilj novog zakona, ali je dodao da tek treba napraviti analizu učinaka novog zakona.

'Moguće je da će se umjesto sadašnjeg modela preko koeficijenata uvesti platni razredi, ali sve još trebamo usuglasiti sa sindikatima', istaknuo je Mrsić. Jedna od mogućnosti je da se uvedu jednaki platni razredi (ili koeficijenti) za sve, ali da lokalna uprava može određivati osnovicu plaće sukladno financijskoj snazi. http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/249397/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo