POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA / Ministar Mornar za RTL: 'Novca za plaće učitelja ima, ali povišicu nije realno očekivati'

Za više od pola milijuna učenika počela je nova školska godina. Prvi put u klupe sjeda 41.800 prvašića, što je za tristotinjak više nego lani. O novostima u školstvu razgovarali smo s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom.

7.9.2015.
18:54
VOYO logo
Image
Nova pravila za ponašanje u školi /

Isti kriterij za sve: za mobitel na satu opomena, isključenje iz srednje škole zbog nasilja

Image
Nova pravila za ponašanje u školi /

Isti kriterij za sve: za mobitel na satu opomena, isključenje iz srednje škole zbog nasilja

Novi Pravilnik za izricanje pedagoških mjera ne dopušta nestašluke. Oštro će se kažnjavati nasilno ponašanje, krivotvorenje ispričnica ili ispita. Snimanje i objavljivanje djelatnika škole na internetu kažnjavat će se premještajem ili izbacivanjem iz škole

Ove godine svi kojima je potreban, dobit će asistenta. Njihova pomoć puno znači svakom učeniku s poteškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je program integracije u redovnu nastavu tako da dijete koje ima mali problem pomoć nekoga tko pazi i na banalne stvari da ih se ne gurne na hodniku ili kad idu na wc za njih znači puno", izjavio je Stipe Batinović, asistent u nastavi.

Najvažnije ovogodišnje nepisano pravilo je da niti jedno dijete ne smije biti gladno. Vlada je napokon osigurala novac za socijalno najugroženije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A svi prvašići koji su danas krenuli u školu u trećem razredu počet će učiti po novom kurikulumu koji je u izradi. Obrazovni sustav promjenit će u potpunosti.

"U prva dva razreda neće biti brojčanog ocjenjivanja. Neće biti krutog satnog sustava, dakle 45 minuta satnica kroz cijeli tjedan", rekao je Boris Jokić iz Ekspertne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na informatizaciji se već počelo raditi, prvih 150 škola do kraja školske godine zakoračit će u budućnost.

O novostima u školstvu razgovarali smo s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punom parom radi se na novoj reformi obrazovanja. Vjerujete li da će se ona provesti u idućim godinama bez obzira na to tko bude na vlasti?

Ja sam u to siguran. Prevažan je taj posao i prevažna je to reforma i za budućnost hrvatskog školstva, a time i budućnost Hrvatske da bi je netko prekinuo ili krenuo nekim drugim smjerom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su za vas najznačajnije promjene koje uskoro očekuju učenike? 

Rasterećenje faktografije, dakle činjenica koje treba učiti napamet, orijentacija prema razmišljanju, prema rješavanju problema funkcionalnoj pismenosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li novca u novoj školskoj godini za plaće učitelja? 

Za plaće ima, ali možda nije realno očekivati neku preveliku povišicu. Ove godine to vjerojatno nećemo uspjeti jer je proračun takav kakav jest, svako povećanje značilo bi problem s Europskom komisijom i prekomjernim deficitom. Međutim, ide na bolje, gospodarski pokazatelji su pozitivni, raste BDP i ja vjerujem da će jedan od prioriteta sljedeće vlade, koja god ona bila, sigurno biti povećanje standarda nastavnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek jedna škola je danas otvorena u Hrvatskoj financirana novcem Ministarstva, puno škola vapi za obnovom.

Da, to je točno. Mi doista imamo različite standarde, od najmodernijih škola do onih koje vape za obnovom. Ali imamo novaca koliko imamo. Iako to i nije osnovna zadaća Ministarstva, škole treba graditi lokalna samouprava, ali mi pomažemo gdje god možemo. Danas smo otvorili jednu školu kojoj je Ministarstvo dosta pomoglo, bez te pomoći to nebi išlo i mi ćemo ići dalje kako nam sredstva budu dozvoljavala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo