PREZADOVOLJNI MINISTAR / Moody's najavio podizanje kreditni rejting Hrvatske, a Marić procvao: 'To je kao šlag na tortu'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Najava Moody'sa dolazi kao svojevrsni šlag na tortu svega onog što smo od početka mandata naveli kao jedan od ciljeva - povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga', kazao je Marić

25.6.2022.
12:55
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Agencija Moody's, jedna od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga, najavila je podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju.  

Image
TREBA LI SE BOJATI ULASKA U EUROZONU? /

Marić tvrdi da ne trebamo strahovati: 'Ulazak u eurozonu može koliko-toliko smanjiti rast kamatnih stopa'

Image
TREBA LI SE BOJATI ULASKA U EUROZONU? /

Marić tvrdi da ne trebamo strahovati: 'Ulazak u eurozonu može koliko-toliko smanjiti rast kamatnih stopa'

'To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni'

Tim ne povodom ministar financija Zdravko Marić danas održao konferenciju za novinare, kazavši da je to jako dobra vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona dolazi kao svojevrsni šlag na tortu svega onog što smo kao Vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli kao jedan od prioriteta i ciljeva - povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni'', rekao je Marić.

Ustvrdio je da su strah i zabrinutost građana opravdani zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, ali ističe da se kroz ovaj element vidi kako su koristi kudikamo veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nije pozitivna vijest samo za Hrvatsku nego i za eurozonu u smislu dublje i jače integracije i osnaživanja druge najjače svjetske valute – eura”, kazao je ministar financija.

Plenković: To će osnažiti gospodarstvo

Usput se osvrnuo i na cijene energenata i namirnica te na potrošačke navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U dodatnoj komplikaciji, možemo očekivati da će se sklonosti potrošača početi mijenjati. Za sada, koliko god bilo poteškoća, dobar dio građana to uspijeva podnijeti”, rekao je.

Najavu agencije Moody’s na Twitteru je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći Hrvatskoj u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!”, napisao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moody's reagirao na najavu ulaska Hrvatske u eurozonu

Inače, Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje eura imalo bi značajne pozitivne implikacije po kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody's.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo