'Digital by default' / Ministar Malenica: Digitalizacija pravosuđa povećat će učinkovitost i transparentnost

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iz Ministarstva su ustvrdili kako je internetska objava sudskih odluka u skladu s nacionalnim pravom te EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima

12.10.2022.
17:35
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Digitalni alati više nisu samo mogućnost, već standard, poručio je u srijedu ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ističući kako će digitalizacija pridonijeti donošenju IT rješenja za objavu svih sudskih odluka te povećati učinkovitost i transparentnost pravosuđa.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave promjene provodi u tri smjera: zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom. Digitalizacija pravosuđa dio je razvojnih promjena kojima je cilj povećati učinkovitost i transparentnost pravosuđa. Ovaj projekt dodana je vrijednost našem pravosudnom sustavu jer će predložiti IT rješenje za objavu svih sudskih odluka”, izjavio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu izjavu priopćenjem je prenijelo Ministarstvo pravosuđa s održane konferencije "Digitalno kao zadano - optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnost sudskih odluka", na kojem je predstavljen europski projekt "Digital by default".

Ministar je podsjetio kako je posljednjih godina u području digitalizacije pravosuđa uloženo preko dvije milijarde kuna, tijekom ove godine uveden je sustav e-Komunikacija u upravnu granu sudovanja, a u kaznenu posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UMANJENJE KAZNE BIVŠEM HDZ-OVCU /

Malenica o mučnom slučaju: 'Branitelji ne podržavaju olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela kao što je silovanje'

Image
UMANJENJE KAZNE BIVŠEM HDZ-OVCU /

Malenica o mučnom slučaju: 'Branitelji ne podržavaju olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela kao što je silovanje'

Time je, naglasio je, omogućena kvalitetnija, učinkovitija i brža komunikacija u sudskim postupcima, a važan iskorak vidi i u najavljenom uvođenju tonskog snimanja sudskih rasprava s kojih nije isključena javnost, što će, uvjeren je, nedvojbeno dovesti do ubrzanja postupka i povećanja učinkovitosti.

Iz Ministarstva su ustvrdili kako je internetska objava sudskih odluka u skladu s nacionalnim pravom te EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima, da će povećati transparentnost i dosljednost sudskih odluka u Hrvatskoj te u konačnici i povećati povjerenje javnosti u pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Europske komisije na ovoj su konferenciji naglasili kako ovim projektom žele iskoristiti prednosti digitalne tehnologije, istovremeno minimizirajući uključene rizike i osiguravajući da tehnologija ostane usmjerena na čovjeka za transparentnije i učinkovitije pravosuđe.

Projekt "Digital by default" sufinanciran je sredstvima Instrumenta za tehničku potporu (TSI) i Vijeća Europe, a cilj mu je razviti metodologiju i definirati specifikaciju za razvoj IT rješenja za anonimizaciju i objavu sudskih odluka te proširenje korisnika sustava e-Komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo