ČEKAJU SE NOVE MJERE / Filipović tvrdi da neće dopustiti veliko poskupljenje plina: 'Dok god traje kriza, Vlada će biti uz građane'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijeli paket izrade novih mjera, uz premijera, koordinira potpredsjednik Vlade Oleg Butković

1.3.2023.
14:04
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Plin bi, prema najavama iz HERA-e, od 1. travnja mogao poskupjeti, što bi bio strašan udar na građane. "Što se tiče HERA-ine metodologije, a HERA je neovisna u svom postupanju, plin bi trebao porasti s 41 na 106 eura i to bi bio strašan udar na standard građana. Mi ne možemo utjecati na ono što će HERA raditi, ali nećemo dopustiti da dođe do takvog poskupljenja plina i stat ćemo čvrsto uz građane", rekao je ministar Davor Filipović gostujući na N1 televiziji.

Filipović je rekao da će konkretne mjere za sprječavanje prezentirati kroz sljedeća dva tjedna. "Kontinuiramo održavamo sastanke po tom pitanju. Naši građani trebaju znati da kao što smo u svim krizama pomagali građanima i gospodarstvu, to ćemo nastaviti raditi i dalje", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli paket izrade novih mjera, uz premijera, koordinira potpredsjednik Vlade Oleg Butković. Ne mogu govoriti o detaljima jer se na njima još radi, ali građani trebaju znati da će se mjere od 1. travnja nastaviti. Dok god traje kriza, Vlada će biti uz građane."

"Svi resori rade na mjerama i dalju prijedloge, a u konačnici ćemo napraviti najbolje za građane", izjavio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamrzavanje cijena

Vezano uz zamrznute cijene devet prehrambenih proizvoda, Filipović je rekao da su to napravili kako bi pomogli građanima u najvećoj potrebi. "Imali smo tada brojne tonove koji su govori da će biti nestašice tih proizvoda i da će određeni trgovački lanci propasti, naravno, ništa se od toga nije dogodilo. Upravo ograničavanje cijena je dovelo do konkurencije trgovačkih lanaca i pale su cijene tih proizvoda”, rekao je Filipović.

Komentirao je i podatke Eurostata prema kojima je Hrvatska među pet zemalja s najvećim porastom cijena unatoč svim uvedenim mjerama. "Mi smo imali posljednja tri mjeseca prošle godine inflaciju preko 13 posto, u siječnju je ona pala na 12,5 posto. Vlada je štitila kupovnu moć kroz kontinuirane mjere. Mi smo nedavno predstavili aplikaciju “Kretanje cijena”, odnosno tzv. bijele liste, gdje građani mogu vidjeti cijene oko 350 proizvoda iz tri trgovačka lanca Konzum, KTC i Tommy, koji su odlučili poslovati transparentno. Mi ćemo u razdoblju ispred nas popisati cijene i svih drugih trgovačkih lanaca i tako će građani vidjeti tko se prema njima korektno ponaša, a tko neopravdano diže cijene", najavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVU SMO PREŽIVJELI /

Hoće li biti dovoljno plina za iduću zimu? Rusija Europi i dalje isporučuje 13 posto, a ako ga zatvore...

Image
OVU SMO PREŽIVJELI /

Hoće li biti dovoljno plina za iduću zimu? Rusija Europi i dalje isporučuje 13 posto, a ako ga zatvore...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo