Ministar Jovanović: Učenike treba voditi u Jasenovac

24.4.2012.
9:39
VOYO logo

Izjava predsjednika Ive Josipovićao tome kako u hrvatskim udžbenicima za povijest o Drugom svjetskom ratu nije napisana puna istina opet je otvorila novu raspravu. Kao loš primjer udžbenika navodi se onaj u izdanju Alfe za 8. razred u kojem je o II. svj. ratu pisao povjesničar Mario Jareb koji je logoru u Jasenovcu posvetio dvije stranice, dok se Bleiburg proteže na četiri.

Sklonost stranama u detaljima

Povjesničarka Snježana Koren, pak, tvrdi da su današnji udžbenici bolji nego oni što su bili 90-tih godina, te da se sklonosti autora i izdavača prema nekoj od strana u ratu vide samo u detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u nastavi?

No, predsjednik Josipović smatra da se u udžbenicima ne uči dovoljno i na pravi način. Tvrdi kako se treba učiti preciznije, odnosno da učenicima treba jasno ukazati tko je bio tko u ratu. S njim se slaže i ministar Željko Jovanović koji se zalaže za zornu nastavu.

"Posjet Jasenovcu, a posebno Auschwitzu, najbolji je način da se ukaže na istinu o II. svjetskom ratu. Kvalitetan dokumentarni film s autentičnim snimkama sigurno bi bio velik doprinos učenju povijesne istine", kazao je Jovanović dodajući kako je problem trenutnih udžbenika i to što su odobreni do jeseni 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo