STIŽU IZMJENE ZAKONA O RADU / Kako će se zaposlenicima nadoknaditi troškovi režija? Evo što je rekao ministar Aladrović

Takva vrsta rada zbog pandemije je bila više pravilo nego iznimka, pa se zato radi na izmjenama Zakona o radu. Još se pregovara oko toga kako će se nadoknaditi režijski troškovi zaposlenicima

26.12.2021.
23:05
VOYO logo

Dugo najavljivane izmjene Zakona o radu koje se odnose na gotovo milijun i 600 tisuća radnika, trebale bi regulirati i rad od kuće, javlja RTL.

"Dobro je od doma raditi jer odmah sam na poslu. Probudim se nešto prije radnog vremena i to je to. Opet nedostatak toga je što je teže komunicirati s kolegama, neke stvari je jednostavnije urediti uživo", kaže Zagrepčanin Janko Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju portala MojPosao u 100 velikih tvrtki, 45 posto njih svim zaposlenicima nudi opciju rada od kuće, 32 posto to omogućava samo za određene odjele, dok 23 posto kompanija ne nudi rad od kuće.

Takva vrsta rada zbog pandemije je bila više pravilo nego iznimka, pa se zato radi na izmjenama Zakona o radu. Još se pregovara oko toga kako će se nadoknaditi režijski troškovi zaposlenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznanica i kako definirati ozljede na radu

"Smatramo da je to najjednostavnije urediti u mogućnosti paušala, odnosno maksimalnog iznosa koji bi se plaćao radnicima. To bi uključivalo različite vrste, bilo troškove interneta, električne energije. U ovom trenutku nismo došli do definicije iznosa, ali siguran sam da taj dio neće biti teško izdefinirati", kaže ministar Josip Aladrović.

Poslodavcima je važno, a to tek treba dogovoriti s Ministarstvom financija, da paušal za režije bude neoporeziv. Nepoznanica je i što u slučaju ozljede na radu, ako se ona dogodi kod kuće. Sud u Njemačkoj dosudio je odštetu muškarcu koji je pao niz stube dok je iz sobe išao u kućni ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA RAD OD KUĆE JE POTREBNO DVOJE /

Prijedlog novog Zakona o radu: Pristanak moraju dati i radnik i poslodavac, evo što se još uvodi

Image
ZA RAD OD KUĆE JE POTREBNO DVOJE /

Prijedlog novog Zakona o radu: Pristanak moraju dati i radnik i poslodavac, evo što se još uvodi

"Zbog pojedinačnih slučajeva ne smijemo robovati globalnim trendovima, odnosno da ne prihvatimo trendove i da se ne nametnemo kao konkurentna zemlja", smatra Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo