MINISTAR HASANBEGOVIĆ: / 'Iz državnih temelja treba jasno ukloniti sve što podsjeća na bilo koji zločinački režim'

Image
24.5.2016.
19:56
VOYO logo

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema društvenog konsenzusa oko toga da su i nacizam i komunizam zlo, ministar Hasanbegović je rekao kako postoje određeni povijesni ali i političko-nacionalni razlozi. "Hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu, činjenica izostanka katarze i cjelovitog suočavanja s prošlošću dovodi do društvenih potresa i razdora kojima svjedočimo svakodnevno", rekao je ministar.

'Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote'

Hasanbegović smatra da nam iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom može biti koristan društveni predložak kako završiti taj proces suočavanja s prošlošću, a koji, kaže, u sebi sadržava temeljni postulat, a to je jasan prekid sa svim protudemokratskim režimima koji su prethodili stanju uspostavljenom 30. svibnja 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote - a to je ideja hrvatske državne neovisnosti i demokratski parlamentarni poredak. Obje te dvije vrednote su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage ali i struje u javnom životu sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma", rekao je ministar.

Image
OTVORENO PISMO U CIJENJENOM FRANCUSKOM LISTU 'LIBERATION': /

Svjetski uglednici traže smjenu ministra Hasanbegovića

Image
OTVORENO PISMO U CIJENJENOM FRANCUSKOM LISTU 'LIBERATION': /

Svjetski uglednici traže smjenu ministra Hasanbegovića

'U Hrvatskoj je na djelu verbalni građanski rat'

Slaže se s tezom da je u Hrvatskoj na djelu verbalni građanski rat. Kaže - svjedočimo mu svaki dan. No, prema njegovom mišljenju, teza o fašizaciji društva je jedna vrsta političke diskfallifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona nije utemeljena niti u jednoj činjenici, nije utemeljena niti u jednom postupku ili izjavi bilo kojega ministra u hrvatskoj Vladi niti bilo kojeg istaknuta javnog sudionika javnog ili političkog društva", istaknuo je Hasanbegović.

Riječ je o pokušaju političke diskvalifikacije i zapravo prenošenju legitimne političko-stranačke borbe na ideološko područje, naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz državnih temelja treba jasno ukloniti sve što podsjeća na bilo koji zločinački režim i potražiti konsenzus u onome što nam je svima zajedničko", rekao je između ostalog ministar kulture Hsanbegović.

Hasanbegović o smjeni Karamarka

Za SDP-ov zahtjev o smjeni potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka rekao je da je potpuno legitiman i uobičajen instrument parlamentarne oporbe, ali da se temelji na difamacijskoj kampanji protiv Karamarka kojom ga se želi osobno diskreditirati kao predsjednika HDZ-a i ključnog predstavnika najjače stranke u sadašnjoj vladajućoj većini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor s ministrom je vođen prije nego što se doznalo da je francuski list Liberation objavio otvoreno pismo kojim poziva na smjenu ministra Hasanbegovića. Opisuju ga kao povijesnog revizionista, a među desecima potpisnika pisma su glumica Urša Raukar, redatelj Danis Tanović, filozof Alain Finkielkraut te niz profesora i znanstvenika.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo