ZADRŽAVANJE NA GRANICI /

Grlić Radman o Severini: 'Nije nam se obratila, o tom problemu sam već pričao sa srpskim ministrom'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je navodno uhićenje 'hrvatskoj špijuna' o kojem pišu srpski mediji, kao i neugodno iskustvo pjevačice Severine koju je srpska policija zadržala na granici

26.8.2024.
15:21
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman osvrnuo se na vijesti o navodnom uhićenju "hrvatskog špijuna" u Beogradu, o kojem su jutros izvijestili srpski mediji navodeći da nema nikakvih saznanja o tome.

"Mi smo to isto pročitali u medijima. U kontaktu smo s našim veleposlanstvom. Niti znamo tko je uhićen ni zašto. u stalnoj smo vezi s našim veleposlanstvom. Naravno da su hrvatska javnost i građani zainteresirani, a i mi smo. Čim nešto saznamo, izvijestit ćemo", kazao je Grlić Radman u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski su mediji objavili vijest da je na području Beograda rano ujutro Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s drugim tijelima uhitila osobu koju opisuju kao "hrvatski špijun". Naveli su da je akcija rezultat "višemjesečnog rada BIA-e i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajno-sigurnosne službe SOA-e".

Vijest su prve objavile beogradske Novosti, tabloid povezan sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Na pitanje novinara što misli o tom potezu i sumnja li se da sve to nije slučajno, Grlić Radman nije želio spekulirati, navodeći da je Hrvatskoj važna stabilnost i politička sigurnost na Zapadnom Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važni su nam dobrosusjedski odnosi, posebno sa Srbijom s kojom ćemo uskoro imati razgovore nakon susreta mene i tamošnjeg ministra vanjskih poslova iz srpnja", dodao je.

Ministarstvo unutarnjih i vanjskih poslova ranije je objavilo da nemaju saznanja da se uhićenje "hrvatskog špijuna uistinu dogodilo".
Novinari su Grlića Radmana pitali vjeruje li u ovom trenutku da je netko doista uhićen ili je skloniji vjerovanju da se to nije dogodilo, na što je on kratko poručio da se tu nema što komentirati i da "idu tragom te vijesti".

Image
LJUTITA NA VLAST /

Severina o privođenju: 'Neću u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti'

Image
LJUTITA NA VLAST /

Severina o privođenju: 'Neću u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti'

'Severina nam se nije obratila'

Grlić Radman osvrnuo se na neugodnosti koje je hrvatska pjevačica Severina doživjela na srpskoj granici kada je pokušala ući u zemlji u nedjelju, prilikom čega ju je srpska policija zadržala i ispitivala o njezinim ranijim izjavama vezanima uz Srbiju.

"To sam isto vidio u medijima, Severina nam se nije obratila. Ali to je isto bilo jedno od pitanja o kojem smo razgovarali na sastanku s ministrom vanjskih poslova Srbije, da bi se trebalo prestati s praksom nepotrebnog zadržavanja hrvatskih građana (na granici, op.a.), kazao je Grlić Radman. "Upozorio sam na pitanje slobode kretanja i pitanja slobode govora", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevačica je, podsjetimo, potvrdila da je "imala bliski susret s organima reda i ćudoređa" na srbijanskoj strani graničnog prijelaza Bajakovo u nedjelju tijekom puta u Srbiju gdje je trebala pjevati na jednom rođendanu što se na kraju nije dogodilo.

Priopćila je da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo primorala da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Severina nakon toga zatražila svoje dokumente i vratila se u Hrvatsku. Poručila je da u Srbiju više neće "dok je onaj diktator na vlasti".

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je srbijanska policija na granici zadržala Severinu i da je to učinjeno na temelju popisa "verbalnih delikata".

"Nije privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole", tvrdi Dačić.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže druga sezona Superstara, kandidati su iz raznih zemalja! Severina otkrila: 'Evo kako prepoznam zvijezdu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo