Puštanje silovatelja / Ministar ga brani: Neće se pokrenuti postupak protiv suca, čuva ga policija! U petak - novi prosvjed

Svi su suglasni da hitno treba mijenjati Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku

15.10.2019.
18:56
VOYO logo


Još jedan pravosudni slučaj uzdrmao je hrvatsku javnost. Višestruko grupno silovanje 15-ogodišnje djevojčice kod Zadra izazvalo je reakcije i Predsjednice, i ministara, i aktivista, i običnih građana koji najavljuju - prosvjed.  

Puštanje sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje na slobodu rezultiralo je i prijetnjama sucu zbog čega je dobio policijsku zaštitu, ali i zahtjevom za prebacivanje slučaja iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prosvjed

Zadrani su prosvjedovali protiv neučinkovitosti pravosuđa kada se zadnjih godina sudilo nasilniku koji je u kafiću pretukao maloljetnu djevojku, a u petak u podne organiziraju i novi prosvjed ispred suda. 

Ovaj put zbog puštanja na slobodu aktera višestrukoga grupnog silovanja 15-godišnjakinje iz zadarske okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj sud u Zadru posebno nepripremljeno prilazi vrlo ozbiljnim slučajevima, dodatno traumatizira javnost, sud nema odgovornosti prema javnosti, onda je prebacuju na medije, na ljude, na politiku što nije istina", govori Marjana Botić, organizatorica prosvjeda iz Zadarskog bloka.

"Nažalost, žrtve ne znaju što da naprave od sebe, pa tako da imamo situaciju, prema mojim informacijama, da je više od 50, pa čak i muške djece, iselilo iz Hrvatske baš zbog zlostavljanja, a u većini slučajeva i samoga silovanja", kaže nam organizator prosvjeda iz Udruge za zaštitu ljudskih prava Feniks Duško Polovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjati zakone

Svi su suglasni da hitno treba mijenjati Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku. 

"Sve ono što se govori o tom događaju zaista zvuči vrlo, vrlo loše i mislim da u svemu tome treba pokušati osigurati nekakav mir radi maloljetnice, radi potencijalne žrtve", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su sucu Ivanu Markoviću i njegovoj obitelji stigle prijetnje smrću, telefonski i e-mailom. Potvrdili su to i Županijski sud u Zadru i ministar.

"Taj sudac koji je donio tu odluku i on je primao prijetnje i koliko znam i za njega je zatražena zaštita... i to vrlo ozbiljne prijetnje su prema njemu išle", dodaje Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani pamte i silovanje na plaži Kolovare prije šest godina kada su petorica mladića silovala 17-godišnju djevojku. Vrhovni sud je smanjio prvostupanjske kazne suca Hrvoja Viskovića koji je jučer bio u poziciji braniti kolegu.

Strože kazne za seksualno zlostavljanje

Prvooptuženi je u konačnici dobio tri godine zatvora, drugooptuženi tri, trećeoptuženi uvjetnu kaznu, a dvojica maloljetnika maloljetničke sankcije. Seksualno nasilje, poručuju građani, treba kažnjavati puno strože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve te nasilnike, sve bi ih zatvorila, ne bi ih nikad pustila van iz zatvora!! Kako oni mogu silovati nečije dijete, nečiju gospođu, nečijega dečkića i tako? To je za svaku osudu", kaže Milka iz Sikova.

"Naravno da se javnost digla jer se radi o teškom kaznenom djelu na našem području na kojem su se događala razna teška kaznena djela koja su prošla ili ne sankcionirano ili s malim sankcijama", dodaje Andrija iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za izmještanjem nadležnosti sa zadarskog suda na neki drugi došao je od civilnih udruga. Ali od Državnog odvjetništva, osumnjičenika i žrtve, koji imaju i zakonsko pravo to zatražiti, takav zahtjev još nije upućen. 

Što dalje?

Nakon što je sudac istrage donio riješenje o tome da se osumnjičeni brane sa slobode, počinje teći žalbeni proces, odnosno žalbeni rok. Državno odvjetništvo je, kako je potvrđeno sa Županijskog suda u Zadru, već uložilo žalbu na neodređivanje pritvora. Sada se očekuje hoće li se osumnjičenici žaliti na određivanje mjera opreza. To mogu u roku od tri dana nakon što su pismenim putem dobili rješenje od suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim sud dobije povratinicu da su osumnjičeni, odnosno njihovi odvjetnici zaprimili rješenje, saziva se sjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koji može sucu vratiti odluku na razmatranje, može je potvrditi ili preinačiti. Drugim riječima, Izvanraspravno vijeće može im naknadno odrediti pritvor.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo