JESU LI POGRIJEŠILI? / Ministar Ćorić tvrdi da nitko nije očekivao ovakav skok cijena plina: 'U fazi smo ogromnog šoka'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Ćorić je kazao kako zasad ne može reći koliko će točno porasti cijena plina

7.2.2022.
12:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić u ponedjeljak je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća dao izjavu za medije.

Na početku je komentirao porast cijene plina. "Ovakav skok nitko nije očekivao i nije se mogao predvidjeti. Takva metodologija se 2016. smatrala optimalnom", kazao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li vrijeme pokazalo da su pogriješili izborom takve metodologije, ministar je kazao da nije, jer, kako govori, trenutnu situaciju nitko nije mogao predvidjeti. "Promjena metodologije u ovom trenutku neće donijeti ništa", poručio je.

'Faza ogromnog šoka'

Ćorić je kazao kako zasad ne može reći koliko će točno cijene plina porasti. "Vidio sam u medijima da je to 30 posto. Logika je da ćemo morati iznaći sredstva za to, na teret državnog proračuna. Ako je točna teza o 30-postotnom povećanju, riječ je o 55-56 milijuna kuna više", rekao je ministar, ponovivši pritom da se nalazimo u fazi "ogromnog šoka cijena plina i nafte".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO NEĆE BITI MOGUĆE' /

Ćorić otkrio kada će biti predstavljene mjere za ublažavanje rasta cijena, ali i poslao poruku opskrbljivačima

Image
'TO NEĆE BITI MOGUĆE' /

Ćorić otkrio kada će biti predstavljene mjere za ublažavanje rasta cijena, ali i poslao poruku opskrbljivačima

Govoreći o pomoći poslodavcima, Ćorić je kazao da su svjesni udara zbog visokih cijena plina, a na GSV-u o tome nisu razgovarali. "GSV je bio koncipiran sa šest točaka, došli su na drugu. Pomoć poslodavcima nije bila. Razgovarali smo prošli tjedan s HGK-om, HOK-om, HUP-om, svjesni smo udara", rekao je i dodao da su vaučeri za građane sigurni, "uvećani i povećani u opsegu".

Ćorić je komentirao i skok cijena barela nafte te otkrio da će "Vlada reagirati danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Vlada već podnijela zahtjev za reviziju arbitraže za dioničarski ugovor Ina-MOL, ministar je kazao da je rok sutra te da će Vlada reagirati u okviru roka. "Sve je spremno, ovakvi zahtjevi se u pravilu podnose zadnji dan roka", dodao je.

'Ina ide svojim smjerom'

Dotaknuo se optužbi Damira Vanđelića da su Vlade radile na štetu Ine i nisu reagirale kada je bilo potrebno. Rekao je da je s Vanđelićem korektno surađivao kada je bio član Nadzornog odbora Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz njegovih istupa mi se čini da propituje postupke i reakcije i procese u RH i na taj način se polako politički angažira, iako je cijelo vrijeme politički neaktivan. Pozdravljam njegov politički moment i njegove komentare stavljam u kontekst njegova političkog angažmana", poručio je Ćorić, dodajući da Ina ide svojim smjerom.

"Želio sam odvojiti pitanje funkcioniranja Ine od strančarenja i politiziranje", kazao je. "Ako misli da nije iznesena ponuda drugoj strani, onda krivo misli. Druga strana zna što mi mislimo o otkupnoj cijeni Ine", odgovorio je Ćorić Vanđeliću i dodao kako je očito da se s MOL-om nisu usuglasili oko cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo