BOŽINOVIĆ TEŠKO OPTUŽUJE UDRUGE: / CMS i ASY davali novac migrantima i poticali ih na ilegalni ulazak u Hrvatsku

Image
Foto: PIXSELL

"Nikad, niti jednoj osobi nismo davali ni upute o ulasku u Hrvatsku, ni karte, ni novac.

20.4.2018.
14:06
PIXSELL
VOYO logo

Odgovarajući u pisanom obliku na zastupničko pitanje SDP-ovca Peđe Grbina, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović teško je optužio Centar za mirovne studije (CMS) i udrugu Are you Syrious? (AYS) za poticanje ilegalnog ulaska migranata u Hrvatsku.

U odgovoru ministra Božinovića se, prema izjavama migranata zatečenih na području Hrvatske koji su prethodno boravili na području Srbije u blizini granice te na "temelju drugih prikupljenih obavijesti" navodi da su "predstavnici organizacija civilnog društva Are You Syrious i Centra za mirovne studije dijelili telefonske brojeve, karte, davali novac i upute kako da uđu u RH, kome da se nakon ulaska obrate, te nudili i davali imena i telefonske brojeve svojih volontera", piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PET ŽUPANIJA ĆE SE NAĆI NA PROLJETNOJ MIGRANTSKOJ RUTI: /

Broj ilegalaca skočio u nebo, evo odakle ih je najviše

Image
PET ŽUPANIJA ĆE SE NAĆI NA PROLJETNOJ MIGRANTSKOJ RUTI: /

Broj ilegalaca skočio u nebo, evo odakle ih je najviše

Ministar sugerira da udruge stoje i iza krijumčarenja ljudi

Osim toga, Božinović je istaknuo i primjer iz Italije gdje su, kako tvrdi, istrage pokazale "da su neke nevladine udruge uključene u financiranje brodova koji krijumčare desetke tisuća ilegalnih sjevernoafričkih migranata u EU preko južne Italije" te da je glavni tužitelj u Cataniji u ožujku svjedočio pred povjerenstvom talijanskog parlamenta govoreći o "financiranju flote brodova s migrantima u Sredozemlju koje nesmetano provode nevladine organizacije". No, ministar Božinović u svome odgovoru zastupniku Grbinu nije detaljnije objasnio ima li, u tom smislu, kakve veze između djelovanja nevladinih organizacija udruga u Italiji i CMS-a i AYS u Hrvatskoj.

U međuvremenu, troje aktivista spomenutih udruga dobilo je pozive za obavijesne razgovore u zagrebačkoj policiji, a iz MUP-a je čak poručeno da bi zbog djelovanja CMS-a Hrvatska mogla imati problema u ostvarivanju članstva u Schengenskoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Udruge oštro odbacuju ministrove optužbe

CMS i AYS su u izjavama za Novi list oštro odbacili optužbe ministra Božinovića.

"Nikad, niti jednoj osobi nismo davali ni upute o ulasku u Hrvatsku, ni karte, ni novac. Naši su protokoli jasni, ljudima možemo pomoći samo i isključivo kad se nalaze na teritoriju RH", kazali su u udruzi Are You Syrious.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kažu i u CMS-u tvrdeći da "niti jedna od osoba koja radi na terenu u njihovo ime nije dijelila karte, novac ili davala upute kako ući u RH". Napominju kako već više od deset godina daju informacije o funkcioniranju sustava azila, pružaju pravne informacije i savjete, informiraju o pravima koja proizalaze iz statusa tražitelja ili zaštite i u kojoj nema ništa nezakonito.

Image

"MUP se obračunava s udrugama umjesto da rješava probleme"

"Također, ne vidimo ništa problematično u davanju informacija o tome što osobe mogu očekivati i kako zatražiti međunarodnu zaštitu jednom kad se nađu na teritoriju RH. Kao što MUP navodi, CMS je više desetaka osoba koje su nam se obratile ispratio do najbliže policijske postaje, a kako bi regulirali status. Time smo radili na suzbijanju krijumčarenja ljudi, i ljude iz ilegalnih sfera prebacivali u legalnu sferu. Ponekad su osobe bile vidno rastresene, promrzle ili gladne i niti jednom nismo oklijevali ponuditi im potrebno za zadovoljenje potreba pa i kupiti im hranu ili lijekove", poručili su iz CMS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Grbin, na čije je pitanje ministar Božinović uputio odgovor u kojemu je teško optužio CMS i AYS, smatra da MUP više vremena posvećuje obračunu s udrugama civilnog društva nego problemima koji postoje u nadzoru granice.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo