EVO, SAD JE JASNO / Ministar Beroš zbunio Hrvate izjavom o booster dozi cjepiva: Kaić je sad pojasnio za koga je predviđena treća doza

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Nema mu se šta zapravo dogoditi, ali naše preporuke su rađene da se s najmanje intervencije pokuša postići cilj', rekao je Kaić

16.12.2021.
22:49
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Cijepljenje u Hrvatskoj još uvijek ne ide predviđenim tempom. Prvo smo se "mučili" s prvom, a sada i s trećom dozom, što i ne čudi zbog konfuznih izjava koje dolaze od samog ministra zdravstva, Vilija Beroša.

Ovih je dana Beroš zbunio javnost izjavom da ima "iznimno visok" broj antitijela te da mu se u "ovom trenutku ne preporučuje ta treća doza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš dodatno zbunio javnost svojoj izjavom

Ubrzo nakon toga se ispričao, zbog činjenice da stručnjaci pozivaju ljude da ne vade antitijela, i kazao da će se ipak docijepiti.

"Želio bih vam reći da se ispričavam ako sam zbunio javnost nekim svojim izjavama, ali kada se vršilo testiranje osjetio sam potrebu dati svoj doprinos", kazao je Beroš, najavljujući da će "najvjerojatnije u petak" primiti treću docijepnu dozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ISPRIČAVAM SE AKO SAM ZBUNIO JAVNOST' /

Beroš otkrio zašto se ipak predomislio oko cijepljenja trećom dozom: 'Okolnosti se mijenjaju'

Image
'ISPRIČAVAM SE AKO SAM ZBUNIO JAVNOST' /

Beroš otkrio zašto se ipak predomislio oko cijepljenja trećom dozom: 'Okolnosti se mijenjaju'

Ministar zdravstva prebolio je koronavirus prije godinu dana, što mu je, tehnički, bila prva doza. U ožujku ove godine cijepio se prvom i jedinom dozom cjepiva AstraZenece, a sada će se cijepiti drugi put.

Premijer Andrej Plenković je, kao i ministar Beroš, prebolio koronavirus, ali je već i primio dvije doze AstraZenece. Onima koji su preboljeli virus i cijepili se s dvije doze, u ovom se trenutku booster doza ne preporučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaić: 'Nije da se nešto može dogoditi'

"Nije da se nešto može dogoditi ako osoba koja je preboljela i primila dvije doze primi booster. Nema mu se šta zapravo dogoditi, ali naše preporuke su rađene da se s najmanje intervencije pokuša postići cilj", rekao je za Dnevnik Nove TV epidemiolog HZJZ-a, Bernard Kaić.

"Ako se s vremenom pokaže da preboljeli i dva puta cijepljeni nakon šest mjeseci obolijevaju u velikom broju onda ćemo preporučiti booster dozu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenik Ivan Đikić smatra da bi booster dozom trebalo cijepiti i preboljele i cijepljene.

"Svi koji se žele cijepiti cijepite se što prije dodatnom dozom da se zaštitite u sljedeća tri mjeseca. Nadamo se da ćemo u tom vremenu dobiti dodatnu verziju koja je specifična za omikron jer nisam siguran da će imunitet trajati duže od tri do četiri mjeseca i nakon dodatne doze", rekao je Đikić koji je Vladi i Stožeru poručio da se na vrijeme pripreme za novi val jer će u suprotnom Hrvatska izgubiti još nekoliko tisuća građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo