'ZNAM DA ĆU BITI PREDMET NAPADA' / Milorad Pupovac o zabrani dolaska Vučića: 'Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne smije doći u posjetu Jasenovcu'

Vučić svoj dolazak nije službeno najavio, a hrvatske vlasti kažu da je to neprihvatljivo

17.7.2022.
14:02
VOYO logo

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Vučić je planirao posjetiti Jasenovac, ali to nije najavio hrvatskim vlastima sukladno diplomatskim protokolima i praksi.

Image
'NIJE TO ODLAZAK NA MORE' /

Grlić Radman objasnio zašto je Vučiću zabranjen posjet Hrvatskoj: 'Ovo je provokacija, žrtve su ovdje sredstvo'

Image
'NIJE TO ODLAZAK NA MORE' /

Grlić Radman objasnio zašto je Vučiću zabranjen posjet Hrvatskoj: 'Ovo je provokacija, žrtve su ovdje sredstvo'

Vijest o planiranom posjeti i zabrani prvi je objavio Jutarnji list, za koji su izvori iz Vlade kazali kako je Vučić najavio Miloradu Pupovcu da dolazi te da ako želi može s njim i da najavi Plenkoviću, ako to smatra potrebnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo o toj temi Pupovac (SDSS) sazvao je izvanrednu presicu.

Pupovac: 'Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne smije u Jasenovac'

"Ovako nešto se nije smjelo dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne smije doći u posjetu Jasenovcu i da se traže alternativni načini da se taj dolazak osigura", kazao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno se nije smjelo dogoditi zato što je već dva puta dosada postojala komunikacija o kada bi se to (posjet Jasenovcu), moglo dogoditi.

'Hrvate i Srbe je podijelio rat, a sada i nova svjetska konfrontacija'

"Pozivam sve da udahnu duboku prije nego krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može narušiti ionako narušene odnose", kazao je Pupovac i dodao da bi se trebalo posvetiti komunikaciji. "Rat je podijelio Hrvate i Srbe. Sad ih je nova svjetska konfrontacija dodatno podijelila. Trebalo bi učiniti sve da nitko ne bude politička žrtva tih novih podjela, posebno ne predstavnici i pripadnici manjina te obični građani koje poslovni ili privatni interesi upućuju jedni na druge", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će se stvoriti pretpostavke da se posjeta ovako kako je bila planirana kao privatna ili nekako drugačije ostvari i da će se odnosi između Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva koje doista jeste riskantno i opasno po ionako loše odnose promijeniti i unaprijediti", kazao je Pupovac.

Kazao je kako su dvije Vučićeve posjete Jasenovcu bili najavljeni i komunicirani u kasnu jesen prošle godine i rano proljeće ove godine, ali su bili odgođeni. "Odgovarat ću samo na dva pitanja, nisam jedan od onih političara koji će odgovarati na 158 političara", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da ću i nakon ovoga biti predmet napada objesnih ljudi, bilo s ove, bilo s one strane, ali to je tako s onim tko se kreće između dvije vatre", kazao je.

Nije želio komentirati navode iz Vlade iz koje kažu kako je riječ o političkoj provokaciji Srbije. "Dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac ne bi smio biti provokacija. Ako je stanje odnosa takvo da se to može gledati kao provokacija, onda je problem u stanju odnosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo