Veljko miljević / 'Zbog jednog svjedoka držati Todorića u istražnom zatvoru bilo bi besmisleno tumačenje zakona'

Miljević tvrdi da je predviđao da će zadnji pravno-tehnički i policijsko-tehnički dio izručenja trajati nešto dulje

7.11.2018.
20:56
VOYO logo

Odvjetnik Veljko Miljević za RTL Danas komentirao je dolazak Ivice Todorića u Hrvatsku. Naime, Todorić nije očekivao ovako brzo izručenje, čak je spominjao i žalbu i 25 dana, a u Hrvatsku je došao za 10 dana. Miljević tvrdi da je predviđao da će zadnji pravno-tehnički i policijsko-tehnički dio izručenja trajati nešto dulje. 

"U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima propisan je rok od dva mjeseca koji se u pravilu ne bi smio prekoračiti kada se ispune sve pretpostavke za izručenje, kad rješenje o izručenju postane pravomoćno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono o čemu su mediji šutili je kontakt ministarstava. To je središnji dio. Vidim razna nagađanja, no koliko znam način izručenja i sve okvire izručenja regulira ono što nije spomenuto, a to je ugovor dvaju ministara, zemalja, država - one koja je tražila izručenje i ona koja izručenje pruža", kazao je Miljević.

Objašnjava i kolike su šanse da se Todorić u Hrvatskoj brani sa slobode. "Postoji i takva mogućnost. Naime, mora se ispitati zakonska održivost rješenja o određivanju istražnog zatvora. Istražni zatvor je bio određen, a postoje četiri zakonske osnove za njegovo određivanje. 3. i 4. nisu igrale ulogu. Treća je opasnost od ponavljanja djela, četvrta je ono što se u socijalizmu zvalo uznemirenje javnosti - kada je djelo teško da bi pojava čovjeka na slobodi izazvala određenu uznemirenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Opasnost od djelovanja na vještaka ne postoji'

Ovdje su prve dvije u pitanju, prva je opasnost od bijega, a druga opasnost djelovanja na svjedoke i uništenje tragova kaznenog djela. Uništenje tragova kaznenog djela ne dolazi u obzir. 

To je knjigovodstvena dokumentacija koja je davno izuzeta. Ako nije izuzeta do travnja prošle godine ili donošenja lex Agrokora, sigurno je da je izuzeta do 9. listopada kad je Ramljak objavio rezultate šestomjesečnog rada i morao je pregledati svu dokumentaciju. On ju je dobio od privremenog upravitelja, dobilo ju je Državno odvjetništvo. Te opasnosti nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost djelovanja na vještaka po prirodi stvari ne postoji jer se nigdje u svijetu ne smatra da okrivljenik može djelovati na vještake, pogotov u ovom predmetu gdje to radi renomirana institucija gdje ne morate zanti koji pojedinačni čovjek to radi nego grupa ljudi. Od svjedoka koliko znam ostao je samo jedan. Za to držati nekog u istražnom zatvoru bilo bi besmisleno tumačenje zakona. To u zakonu ne piše", kazao je Miljević.

'Zabranjeno je djelovati na suce nedozvoljenim načinom'

Todorić je digao prijave protiv premijera, Miljević objašnjava koliko će mu ti manevri pomoći u njegovu procesu. "Teško je to u ovom momentu vrednovati. To je slobodan izbor njegov. On vjerojatno misli da mu je to korisno. Da li to radi na svoju ruku samostalno ili se konzultira s nekim bilo s pravnim stručnjacima ili drugima, to nitko ne zna. Prema tome on vjerojatno se s nekim konzultira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formalno to na ovaj postupak ne može djelovati nikako, ali sigurno može stvarati određenu klimu, a to je strahovito važno jer određuje stav ljudi prema suđenju. Nije svako djelovanje na suce zabranjeno. Zabranjeno je djelovati na suce nedozvoljenim načinom. Sudac je običan čovjek koji u sudnici ima svoja prava i dužnosti, izvan sudnice je podložan svemu čemu i mi svi. Taj posredan utjecaj, neizravni utjecaj je vrlo važan i očito je Todorić smatrao da je to potrebno. On to relativno uspješno radi. Koji je efekt toga, vidjet ćemo.

Postupak se odvio na način na koji je zacrtan, trenutno teče najvažnija faza istražnog postupak to je vještačenje. Gospodarski kriminalitet je egzaktan, imate dokumente, procesi u gospodarskom kriminalitetu bi mogli daleko kraće trajarti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimo tehnološki to loše. Vama dokument govori "slova lete, pismo ostaje". Kada angažirate prvorazrednog vještaka da pročita dokument on kaže 99 posto ovoga je nula, nemojte to čitati. Pokaže što je srž, a sad je tu vještina tužitelja da to obuhvati a da se ne rasplinjava na tisuću sitnica. 

Ne znam jeste li zamjetili jedinu zanimljivu stvar u odluci o izručenju kad je sudac inzistirao na pitanju je li to suđenje. Istraga uengleskom smislu nije suđenje, to je kad dođeš na raspravu a na nju dođeš tek kad je dignuta optužnica, mi smo ovdje u istrazi. Tu se još uvijek zaista može djelovati na javno mnijenje, ono se modelira na bezbroj načina. Todorić želi ukazati da se prema njemu nije postupilo na način koji bi bio pravilan, a dapače ide i preko toga", tvrdi Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Presuda za Mamića je navodno napisana'

S obzirom da se Todorić branio političkim progonom, poput Zdravka Mamića, Miljević je kazao da je njegov branjenik Mamić do zadnjeg momenta bio uvjeren i uvjeravan da će biti oslobođen. 

"Onda kad je dobio zadnjih 2-3 dana informacije da neće biti oslobođen tada je u onoj za mene pogrešnoj medijskoj konferenciji navečer izgovorio svašta i o motivima suđenja protiv njega. To je bila njegova samostalna ocjena, ja imam određeni utjecaj na njega, čuli smo se prije 15 minuta, prema tome ja na Zdravka imam utjecaj, ali u određenom momentu na njega nema nitko utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u momentu kada je znao da će mu biti izrečena kazna preko 5 godina, da će biti po zakonu biti određen istražni zatvor. On je znao da on tog momenta treba ići unutra. S njegovim karakterom strpati ga u zatvor to je smrt. On je izabrao da ode na tlo druge države čije državljanstvo ima gdje ga dočekuju kao osobu zbog koje je cijeli svijet u Međugorje dolazi. To je i danas tako. On apsolutno u zadnje vrijeme nije davao izjave o tome. Bilo je predviđeno da mora biti svjedok u jednom postupku, ja sam javno rekao, on je spreman na bilo koji način ispitivanja. 

Za pola sata mogu omogućiti da dade izajvu o tome, ali nije ju dao. Zdravko je dostupan. Nakon pet mjeseci čekamo konačnu presudu, ona je navodno napisana i u zakonskom roku ćemo na zakonom propisani način iznijeti naše pravne stavove", kazao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo