Milinović spaja četiri bolnice u Zagrebu

Čak 66 bolnica u Hrvatskoj godišnje troše deset milijardi kuna proračunskog novca.

16.3.2010.
23:08
VOYO logo

arti-201002120234006U Banskim dvorima priprema se plan smanjenja troškova u zdravstvu, a prvi korak bit će objedinjavanje nekih bolnica, a potom bi se trebalo krenuti i u ukidanje, piše Jutarnji list, koji od izvora bliskih Ministarstvu zdravstva doznaje da je najveći problem s bolnicama u Zagrebu.

Navodno će se spojiti bolnica na Rebru i Klinika za plućne bolesti Jordanovac , te Sveučilišna klinika za dijabetes 'Vuk Vrhovac' i KB Merkur. Na taj bi se način trebale ostvariti značajne uštede, jer bi u tom slučaju Rebro i Jordanovac umjesto dva ravnatelja i dvije uprave imali jednog ravnatelja i jednu upravu, a nove operacijske dvorane KBC-a Zagreb bile bi bolje iskorištene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003160116006Drugi korak novog Vladina plana, piše Jutarnji, je uvođenje jedinstvene bolničke javne nabave na kojoj bi se također uštedjela značajna sredstva.

Osim racionalizacije, radit će se i na povećanju učinkovitosti bolnica jer je upravo to najveći problem, što je pokazalo i izvješće Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O neracionalnosti neumoljivo govore i podaci da se u bolnici u Kninu godišnje bolnički liječe 1173 bolesnika, a u onoj u Gospiću 3899. Veća gužva ne bilježi se ni u Pakracu, gdje se liječi samo 5361 pacijent ili u Našicama sa 6424 bolesnika od 768.400 koliko ih se u jednoj godini bolnički liječi u hrvatskim bolnicama.

Slično je i s izvanbolničkim rodilištima. Naime, u jednom od njih u Supetru lani je rođeno samo dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva najavljuje da bi svjetlo dana uskoro mogao ugledati prijedlog o racionalizaciji bolnica i nerentabilnih odjela, što bi možda ipak moglo značiti i ukidanje nekih odjela.

Istodobno, poznavatelji prilika u zdravstvu, piše Jutarnji, tvrde da od toga u dogledno vrijeme neće biti ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003020608006O mogućem zatvaranju Vlada će razgovarati i s lokalnom samoupravom: ako oni žele, unatoč nerentabilnosti, ipak zadržati, primjerice, rodilište, nema prepreka da to učine ako će to i platiti iz svoje blagajne.

Osim toga, treba imati na umu da broj kreveta i pacijenata koji se liječe u nekoj bolnici ne mogu biti jedini kriteriji za opstanak jer bi u tom slučaju prva na meti bila bolnica u Gospiću ili Dubrovniku, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003010269006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo