TUČE TUČA, A GDJE SU RAKETE? / Stručnjak tvrdi da se milijunska šteta mogla spriječiti! Ljudima sada preostaju najskuplja rješenja: 'Sve je počelo jednim dogovorom...'

Image
Foto: Facebook / Anđelko Stričak

Dok iz Ministarstva poljoprivrede i DHMZ-a tvrde da je sustav protugradne obrane neučinkovit, stručnjaci tvrde da je on itekako učinkovit, ali i isplativ

26.5.2022.
23:33
Facebook / Anđelko Stričak
VOYO logo

Štete koje je tuča prouzročila u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj popisivat će se još danima. Posebno teško će biti cvjećarima u općini Veliki Bukovec, gdje su uništeni brojni staklenici, kao i cvijeće. Ondje je u samo jednom OPG-u šteta veća od tri općinska proračuna.

Cvjećari se žale da je za sve odgovorna država, koja je odlučila odustati od sustava protugradne obrane. "Trebalo bi je ponovno uvesti, bila je učinkovita i imali smo samo sitnu tuču. Teško da to može biti slučajnost", smatra Đurđica Mesarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TUTNJALO JE NAJMANJE 10 MINUTA /

Na Varaždinsku županiju sručila se žestoka tuča, led je bio veličine oraha, ulice potopljene: '

Image
TUTNJALO JE NAJMANJE 10 MINUTA /

Na Varaždinsku županiju sručila se žestoka tuča, led je bio veličine oraha, ulice potopljene: '

Stoga poljoprivrednici očekuju pomoć od države, koja, pak, tvrdi da je protugradna obrana raketama i generatorima s otopinom srebrnog jodida - neučinkovita. "Struka i znanost tvrde da taj sustav nije učinkovit. Mi nismo nadležni za taj sustav, no znamo da su ga sve zemlje napustile", rekla je ministrica Marija Vučković koja je obišla oštećene OPG-ove.

'Učinkovito i isplativo'

No, struka ju demantira. Umirovljeni stručnjak za protugradnu obranu, Zorislav Šubarić je za N1 rekao da je obrana od tuče "učinkovita i isplativa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godine 1970. uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U 50 godina nismo imali nijednu katastrofalnu tuču, sad smo imali 2021. u Požeštini jednu, i jučer u pet županija. To je najjednostavnije opisati prošlogodišnjom tučom. U Republici Srpskoj djelovali su na oblačni sustav 25.6. sa 81 raketom i nisu imali nikakvih šteta. Taj isti oblačni sustav prešao je preko Save do Požeštine i tamo je napravio štetu oko 174 milijuna kuna, prema Ministarstvu financija. Mi nismo djelovali ni sa jednom raketom kao ni s generatorima, jer obrana od tuče prošle godine nije radila", tvrdi Šubarić.

Zakon se ne provodi, drugog nema

Inače, za obranu od tuče zadužen je Državni hidrometeorološki zavod. Iz tog tijela već godinama tvrde da je sustav neučinkovit, pa su ukinuli rakete i smanjili broj postaja s generatorima. Tako su poljoprivrednicima preostala samo najskuplja rješenja, navlačenje mreža i plaćanje osiguranja, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SDP-a tvrde da je sve počelo dogovorom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a, uz suglasnost Hrvatske gospodarske, ali i Poljoprivredne komore, o potpunom ukidanju sustava obrane od tuče. U prvom tromjesečju prošle godine trebao je biti donesen i poseban zakon o tome, no i prema postojećem zakonu, tvrde u SDP-u, ne radi se ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo